Zkuste tyto recepty na lávový dort! Dezert, který se vám rozteče na talíři

Vychutnejte si recept na fondán 9x jinak a zamilujte se 9x stejně!

Zkuste jeho klasickou podobu s tmavou čokoládou nebo se odvažte a upečte si jeho red velvet podobu nebo si ho vychutnejte s náplní ze slaného karamelu!

Možností je nepřeberné množství a my jsme pro vás připravili ty nejlepší, kterým nikdo neodolá!

Jak se říká, v jednoduchosti je síla!

Pro další možnosti na zdobení vašich zákusků se podívejte na ty to nápady na lahodné krémy a polevy.

Pro lepší představu se podívejte na následující video, jakou konzistenci by mělo mít těsto a jak by při správném pečení měl fondán vypadat. Základem je ho nepřepéct!

Chocolate Lava Cake Recipe | How to Make Molten Chocolate Lava Cake
Zdroj: The Cooking Foodie

Historie fondánu neboli lávového dortu

Tekutý z pravidla čokoládový dort je kombinací klasického celopečeného dortu a suflé.

Jeho název byl odvozen od podoby, ve které se servíruje, a to opečený po okrajích, ale jeho středy jsou měkké a tekuté. Díky nízkému obsahu mouky a vysokému obsahu čokolády se vám doslova rozpustí na jazyku.

Fondány se skládají ze základních surovin jako je máslo, vejce, cukr, čokoláda a mouka. Základem je hutnější čokoládové těsto, které se pro zvýraznění čokoládové chuti doplňuje lžící silné kávy, vanilkovým extraktem, solí a v některých případech i skořicí.

Dorty se podle originálního receptu pečou v oddělených formičkách. Nápadům se, ale meze nekladou a s jistými obměnami je možné fondán upéct i v mikrovlnné troubě v hrnečku na čaj.

Nejčastější přílohou při servírování je zmrzlina, čerstvé ovoce, čokoládová omáčka a posyp z moučkového cukru.

Pro lepší představu se podívejte na následující video, jakou konzistenci by při správném pečení měl fondán mít. Základem je ho nepřepéct!

Dva kuchaři tvrdí, že dort vynalezli s odstupem šesti let a obojí tvrzení je trochu správné.

První, legendární francouzský šéfkuchař Michel Bras, debutoval se svým čokoládovým dezertem v roce 1981 ve své stejnojmenné restauraci v Laguiole ve Francii.

O šest let později do kuchyně v Lafayette v hotelu Drake v New Yorku, mladý Jean-Georges Vongerichten, vytvořil svou verzi zcela náhodou.

Bras říká, že tento nápad dostal po lyžařském výletu s jeho dětmi. Prý chtěl převést své emoce do dezertu, které prožíval po celém dni na sjezdovce. Dezert, o kterém mluví jako o „technickém počinu“, který byl připravovaný dva roky, zahrnuje pečení jednotlivých misek plněných čokoládovým těstem s vnitřkem ze zmrzlé koule ganache, vložené doprostřed dezertu . Jak se dort peče, ganache se rozpustí, což má za následek dezert s tekutým středem.

Jakmile zavedl tekutý dezert do svého menu, byl to, nepřekvapivě, okamžitý hit. Dezert se rychle rozšířil po špičkových kuchyních celé Evropy a stal se základem moderní kuchyně.

V roce 1987 se Vongerichten začal pracovat v restauraci Lafayette a tehdy třicetiletý Vongerichten připravoval pro soukromou oslavu 500 čokoládových cupcaků podle receptu své matky. Amatérsky opomněl, že tolik dortů v troubě sníží teplotu.


Poté, co je naservírovali, přiběhl vrchní číšník a křičel, že dort není uvařený, vzpomíná Vongerichten.

Vongerichten to chtěl ověřit a cupcake rozřízl a dezert uprostřed vytékal. Na konci večera byl ovšem za bouřlivé ovace přizván do oslavy. Čokoládový dort Valrhona, pojmenovaný po čokoládě, kterou Vongerichten používal, se stal následující den součástí stálého dezertního menu.

Vongerichtenův recept s pouhými čtyřmi ingrediencemi je jednoduchý. Zatímco Brasův dezert zahrnuje kombinování tří různých teplot pečení.

Vongerichtenův vyžaduje pouze rozpuštění másla a čokolády dohromady, smíchání této směsi se žloutky rozšlehanými s cukrem a zapékání v troubě, dokud není vnějšek propečený, ale střed je stále trochu drsný.

Oba dorty jsou neuvěřitelně dobré, ale ten Vongerichtenův je jednodušší. A v kombinaci se zmrzlinou, se z něj stal dezert, který odstartoval americkou posedlost.

Popularita čokoládového lávového dortu se neomezovala pouze na luxusní kuchyně ve Francii nebo New Yorku. Zatímco se dezert množil v NYC, našel domov také v srdcích (a žaludcích) losangeleských strávníků.

Ve stejné době si dort a jeho tekutý střed začaly upevňovat své místo jako oblíbený romantický dezert.

Roztavené dortíky dorazily do nejoblíbenějšího zábavního parku na světě v roce 1997, ale zpočátku se neprodávaly vedle zmrzlinových barů a churros Mickey Mouse.

Byly podávané pouze při návštěvě dražších restaurací parku, jako je Flying Fish, restaurace dosažitelná jen po rezervaci a známostech. Až v roce 2002 se začal čokoládový lávový dort podávat na papírových talířích místo luxusního porcelánu.

Zatímco ostatní dezerty přicházejí a odcházejí, čokoládový lávový dort je navždy – nalepte to na samolepku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.