Lávové dortíky z bílé čokolády? Ano, i takto si tento perfektní a snadný dezert můžete připravit! Celý recept na lava cakes je vyroben z bílé čokolády a posypaný drceným kokosem s mandlovým extraktem. K dokonalosti vše můžete dovést horkými malinami nebo oblíbenou vanilkovou zmrzlinou!
Co budeme potřebovat
- 65 g bílé čokolády
- 60 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 75 g hladké mouky
- Vejce
- 2 vaječné žloutky
- ½ lžičky mandlového extraktu
- ½ lžičky rumu (volitelné)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Zapékací misky nebo formičky na muffiny si vymažeme máslem nebo vystříkáme olejem ve spreji a vysypeme drceným kokosem
- Do misky přidáme čokoládu a máslo
- A poté spolu v mikrovlnné troubě rozpustíme
- V průběhu rozpuštění promícháváme
- Do čokoládové směsi zašleháme mouku a moučkový cukr, dbáme na to, aby se vše spojilo v krémovou konzistenci
- Vmícháme žloutky a vejce, dokud není vše důkladně promíchané a hladké
- Přidáme mandlový extrakt a rum
- Znovu důkladně promícháme
- Směs rozdělíme rovnoměrně do vysypaných formiček
- Vložíme do trouby a pečeme asi 15-18 minut
- Poté je vyndáme, necháme minutu odpočinout, přejedeme nožem po okrajích formiček, aby se lávové dortíky uvolnily, a vyklopíme je na dezertní talíře
Fondánová poleva je skvělá na věnečky nebo větrníky, ale také s ní ozdobíme celý dort o průměru 24 centimetrů.