Přemýšlíte nad večerem strávený se svými přáteli nebo nad romantickým večerem s vaší drahou polovičkou? Připravte si fondue!
Je to velmi jednoduchý způsob, jak připravit skvělé a lahodné pohoštění, které si vychutná každý.
Přečtěte si jak si ho připravit, jaké přílohy k němu servírovat nebo jaké nápoje si s ním nejvíce vychutnáte.
Vše a mnohem více se dočtete v tomto článku.
Co je to fondue?
Přestože existuje několik variant, slovo fondue primárně označuje pokrm složený z tavených sýrů v kombinaci s vínem, koňakem nebo brandy. Podává se z keramické nádoby obsahující sýr, který je zespodu zahřívaný, aby sýr zůstal rozpuštěný, a poté se vychutnává se tak, že se do sýra namáčejí kousky chleba na koncích dlouhých vidliček.
Historie fondue
Slovo fondue pochází z francouzského „fondre“, což znamená „roztavit“, má svůj původ ve Švýcarsku v 18. století. Farmářské rodiny ho používali jako způsob, jak natáhnout své zásoby během dlouhých zimních měsíců.
V alpských vesnicích se chléb pekl jen příležitostně, takže chléb, který byl po ruce, byl obvykle starý. Ponořením chleba do roztaveného sýra chléb změkl a stal se výborným ke konzumaci.
Obrovská popularizace fondue nastala po kampani Švýcarské sýrové unie (Schweizerische Käseunion) ve 30. letech minulého století, což vedlo ke zvýšení spotřeby sýra ve Švýcarsku.
Po druhé světové válce a ukončení přídělového systému Švýcarský sýrový svaz obnovil svou úspěšnou kampaň a nyní propaguje fondue jako švýcarské národní jídlo a jako symbol švýcarské jednoty a národní identity.
Druhy fondue
Jak si dokážete představit, sýrové fondue není jediným typem.
Fondue bourguignonne je variantou s horkým olejem místo sýra a kousky masa (nebo zeleniny či mořskými plody) místo chleba. Maso je nejprve napíchnuté na dlouhou vidličku, poté se ponoří do horkého oleje, kde se peče a následně podává se s řadou omáček, jako je křenová omáčka.
Další oblíbenou variací na fondue je fondue au chocolat neboli čokoládové fondue. To se podává z hrnce s rozpuštěnou čokoládou, do kterého se namáčejí kousky ovoce nebo pečiva.
S čím fondue podávat?
Bramborové nebo tortilla chipsy |
Preclíky |
Párky v rohlíku a vařené klobásy (nebo do fondue namáčejte tyto dokonalé čevabčiči) |
Kousky kuřecího nebo krůtího masa |
Kousky šunky |
Roastbeef |
Syrová zelenina (jako růžičky brokolice nebo květáku, cherry rajčata, mrkev a tak dále) |
Pečené brambory (můžete si je připravit podle těchto receptů na brambory z trouby) |
Vařené krevety |
Houby |
Masové koule (vychutnáte si je nejlépe s těmito recepty na kuličky z mletého masa) |
Sušené maso |
Bílý chléb, celozrnné pečivo, osmažené pečivo na másle |
Koření
Nejtradičnějším kořením je česnek a pepř, nanejvýš se přidává špetka muškátového oříšku. Odvážlivci přidávají nakrájenou cibuli, šalotku nebo rajčata, případně dochutit paprikou, zeleným pepřem, chilli nebo kari.
Nápoje
Někteří lidé si myslí, že se k fondue můžete pít pouze bílé víno. Toto pravidlo již dlouhou dobu neplatí a sýrové fondue se často podává také s červeným vínem. Důležité je, že červená vína musí být ovocná, a ne příliš těžká.
Pokud chcete hrát na jistotu, jednoduše se držte suchého bílého vína (např. Fendant nebo Waadtländer Chasselas), šampaňského, nebo jemného černého čaje, či vychlazeného jablečného džusu nebo jednoduše vody.
Fondue je také tradičně doprovázeno panáky Kirsch, Williams, Calvados, Grappa nebo Pflümli (švestkový likér).
Přílohy
Fondue je nejlepší samostatný. Pokud nějakou přílohu potřebujete, můžete ho podávat s okurkami, nakládanou cibulkou, olivami, sušenými rajčaty, chilli, chřestem, kukuřičným klasem nebo ovocem.
Dezert
Pokud máte po fondue ještě místo na dezert, pravděpodobně to bude něco lehkého. Jako je tento lahodný sorbet, lehká zmrzlina nebo dokonce tento čerstvý ovocný salát, či tento lahodný mousse.
Přibližné doby vaření pro syrové maso, mořské plody a zeleninu
Tato tabulka vám přináší řadu tipů, jak dlouho byste své syrové přílohy měli nechat v sýrovém, či fondue s olejem, vařit, abyste dosáhli nejlepší chuti a předešli kontumaci nedovařeného masa.
Hovězí maso – raw | 15 až 20 sekund |
Hovězí maso – medium | 25 až 30 sekund |
Hovězí maso – well done | 40 až 45 sekund |
Ryby | 30 až 60 sekund |
Mořské plody | 2 až 3 minuty |
Vepřové maso | 1 minuta |
Drůbeží maso | 2 minuty |
Jehněčí maso | 1 minuta |
Zelenina | 3 až 5 minut |
Recept na čokoládové fondue
- 230 g 60% tmavé čokolády – nasekané
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- ½ lžičky soli
- 250 ml husté smetany (40 %)
- 170 g 72% tmavé čokolády – nasekané
- Lžíce Bourbon Whisky, Brandy nebo likéru
Postup
- Na střední teplotu smíchejte hustou smetanu, sůl, vanilkový extrakt a alkohol
- Míchejte, dokud směs nezačne vřít kolem okrajů hrnce. Poté snižte teplotu na minimum
- Přidejte nasekanou čokoládu a míchejte, dokud nebude směs úplně hladká
- Čokoládové fondue udržujte při teplotě 50 stupňů Celsia
Co do čokoládového fondue namáčet?
Čerstvé oovoce, jako jsou jablka, pomeranče, bobule, hrozny, kousky máslového koláče, slané preclíkové tyčinky nebo marshmallow, sušenky a grahamové sušenky.
Recept na sýrové fondue
- 1 velký stroužek česneku
- 2 lžíce Cherry Brandy
- lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 120 ml suchého bílého vína (Chardonnay, Sauvignon Blanc)
- 450 g sýru Gruyere – strouhaného
- 230 g sýru Ementál – strouhaného
- 1 ½ lžíce kukuřičného škrobu
- Špetka soli
- Muškátový oříšek – čerstvě nastrouhaný
- Špetka drceného černého pepře
Postup
- Potřete dno a polovinu stěn nádoby na fondue stroužkem česneku
- Do nádoby na fondue přidejte oba nastrouhané sýry, přidejte víno a posypte kukuřičným škrobem.
- Vařte na střední teplotu, za častého míchání, dokud se sýr nerozpustí
- Přidejte brandy, sůl, černý pepř a muškátový oříšek. Vařte další 3-4 minuty, poté přidejte citronovou šťávu
- Pokračujte v míchání, dokud nebude úplně hladká. Snižte teplotu na středně nízkou a ihned podávejte
Co do sýrového fondue namáčet?
Čerstvou syrovou nebo dušenou zeleninu, pečené brambory nebo hranolky, osmažené kostky křupavého chleba, hrušky, plátky vařeného kuřete nebo šunky.
Jaké další sýry mohu použít ve fondue?
Můžete použít prakticky jakýkoli vysoce kvalitní, netavený sýr, který se dobře rozpouští. Mohou to být smetanové sýry, uzený Provolone, Quebec Oka, Port Salut, Aged English nebo Irish Cheddar, Cave Aged Stilton atd.
Co dalšího přidat do receptu na sýrové fondue?
Zkuste so fondue přidat vařenou slaninu, restované žampiony a šalotku, silné pivo, chorizo, chilli, pikantní hořčici.