Francouzská cibulová polévka se nejprve uvaří a poté se dává s vrstvou sýra zapéct do trouby. Vznikne tak sýrová krusta, která je pro tuto polévku typická
Ingredience
- 4 lžíce másla
- 1 lžička soli
- 2 velké červené cibule, na tenké plátky
- 2 velké žluté cibule, na tenké plátky
- 1,4 l kuřecího vývaru
- 0,4 l hovězího vývaru
- 1/2 hrnku červeného vína
- 1 lžíce worchesterové omáčky
- 2 snítky čerstvé petrželky
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 tenké plátky francouzského chleba
- 8 plátků sýra typu ementál
- 1/2 hrnku strouhané mozzarelly
- 4 špetky červené papriky
Postup
- Nechte v hrnci rozpustit máslo, přimíchejte sůl a všechny cibule. Vařte 35 minut za častého míchání.
- Cibule by měly lehce zkaramelizovat a celkově bychom měly dosáhnout téměř sirupové konzistence.
- Poté do hrnce přilijeme oba vývary, červené víno a worchester. Petrželku, tymián a bobkový list svažte provázkem a vložte do polévky.
- Nechte mírně vařit asi 20 minut, občas promíchejte.
- Vyndejte z polévky bylinky, zmírněte plamen a přidejte vinný ocet, osolte a opepřete. Zakryjte poklicí a nechte na malém plamenu zahřívat.
- Mezitím si rozehřejte troubu, ideálně pokud máte troubu s grilem.
- Plátky chleba (můžete použít i toastový) dejte na pečící papír a opečte z každé strany asi 3 minuty do křupava. Troubu nevypínejte.
- Nachystejte si čtyři misky, které jsou vhodné do trouby. Naplňte je do 2/3 polévkou.
- Na ni položte opečený plátek chleba, na něj dva plátky ementálu a navrch ještě strouhanou mozzarellu. Posypte špetkou papriky.
- Misky dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Pečte (grilujte) asi 5 minut, dokud se na polévce neudělá zlatohnědá krusta.
- Polévka může přetéct z misky a udělá na okrajích křupavou kaskádu. Francouzská cibulačka je hotová a servírujeme ji ihned po vyndání z trouby.
Otestovali jsme ty nejoblíbenější modely digestoří. Podívejte se, jak v testu obstály.