Francouzská cibulačka se sýrem

Francouzská cibulačka se sýrem

Francouzská cibulová polévka se nejprve uvaří a poté se dává s vrstvou sýra zapéct do trouby. Vznikne tak sýrová krusta, která je pro tuto polévku typická

Ingredience

  • 4 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 2 velké červené cibule, na tenké plátky
  • 2 velké žluté cibule, na tenké plátky
  • 1,4 l kuřecího vývaru
  • 0,4 l hovězího vývaru
  • 1/2 hrnku červeného vína
  • 1 lžíce worchesterové omáčky
  • 2 snítky čerstvé petrželky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 tenké plátky francouzského chleba
  • 8 plátků sýra typu ementál
  • 1/2 hrnku strouhané mozzarelly
  • 4 špetky červené papriky

Postup

  • Nechte v hrnci rozpustit máslo, přimíchejte sůl a všechny cibule. Vařte 35 minut za častého míchání.
  • Cibule by měly lehce zkaramelizovat a celkově bychom měly dosáhnout téměř sirupové konzistence.
  • Poté do hrnce přilijeme oba vývary, červené víno a worchester. Petrželku, tymián a bobkový list svažte provázkem a vložte do polévky.
  • Nechte mírně vařit asi 20 minut, občas promíchejte.
  • Vyndejte z polévky bylinky, zmírněte plamen a přidejte vinný ocet, osolte a opepřete. Zakryjte poklicí a nechte na malém plamenu zahřívat.
  • Mezitím si rozehřejte troubu, ideálně pokud máte troubu s grilem.
  • Plátky chleba (můžete použít i toastový) dejte na pečící papír a opečte z každé strany asi 3 minuty do křupava. Troubu nevypínejte.
  • Nachystejte si čtyři misky, které jsou vhodné do trouby. Naplňte je do 2/3 polévkou.
  • Na ni položte opečený plátek chleba, na něj dva plátky ementálu a navrch ještě strouhanou mozzarellu. Posypte špetkou papriky.
  • Misky dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Pečte (grilujte) asi 5 minut, dokud se na polévce neudělá zlatohnědá krusta.
  • Polévka může přetéct z misky a udělá na okrajích křupavou kaskádu. Francouzská cibulačka je hotová a servírujeme ji ihned po vyndání z trouby.
Cibulačka po francouzsku pečená v troubě s chlebem.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Otestovali jsme ty nejoblíbenější modely digestoří. Podívejte se, jak v testu obstály.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.