Francouzská masová pomazánka – Rillettes

Francouzská masová pomazánka – Rillettes

Obohaťte svou kuchyni o tento skvělý recept, který nezná jen tak někdo. Vaši hosté se budou oblizovat!

Ale pozor, před samotnou přípravou je nutné maso marinovat 3 dny.

Ingredience

  • 1 kg vepřové plece (nakrájené na kostičky)
  • 2,5 polévkové lžíce mletého česneku
  • 1,5 polévkové lžíce mletého zázvoru
  • 1,5 polévkové lžíce tymiánu (čerstvého, nasekaného)
  • 2 polévkové lžíce mořské soli
  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1 čajová lžička bílého pepře
  • ½ čajové lžičky černého pepře
  • ¾ čajové lžičky mleté skořice 
  • ½ čajové lžičky muškátového oříšku (nastrouhaného)
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¼ čajové lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ čajové lžičky mletého nového koření 
  • ¼ čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 8 jalovcových bobulí
  • ¼ šálku suchého bílého vína
  • 400 g vepřového sádla

Postup

  • Nakrájené maso vložte do mixovací nádoby a přidejte k němu všechny zbývající ingredience, kromě sádla. 
  • Pomocí rukou vše promíchejte, dokud se ingredience nepropojí. 
  • Vše zakryjte potravinovou folií a vložte na 3 dny do lednice.
  • Po této době vyjměte směs z lednice a nechte, v pokojové teplotě, stát 30 minut. 
  • Předehřejte troubu na 135 °C. 
  • Zatímco se trouba nahřívá, rozpusťte v hrnci sádlo.
  • Vložte vepřové maso do litinového hrnce a přelijte ho rozpuštěným sádlem tak, aby bylo maso zcela ponořené. 
  • Hrnec přikryjte víkem a vložte jej do trouby. Tam jej nechte 2,5–3 hodiny, dokud se vepřové maso nebude, při bodnutí vidličkou, rozpadat. 
  • Vyjměte hrnec z trouby, nechte jej vychladnout a vyndejte z něj jalovcové bobule.
  • Maso z hrnce rovněž vyndejte a nakrájejte jej najemno.
  • Pomocí naběračky sesbírejte tuk z horní části šťávy v hrnci. Nenabírejte tekutou část pod tukem. Tuk odložte bokem. 
  • Nasekané vepřové maso vložte do velké mísy a přidejte k němu ⅓ sádla spolu s ⅓ odložené tekutiny. Smíchejte, aby se vše dobře propojilo. 
  • Přidejte sůl podle chuti. 
  • Maso následně vložte do velkého pekáče a nechte stát nejméně 1 hodinu v pokojové teplotě.
  • Zbytek sádla vložte do hrnce a zahřejte jej. Směs z hrnce následně nalijte na vychladlé maso v pekáči, zakryjte a nechte chladnout.
  • Díky tomuto postupu bude maso tak změklé, že jej snadno natřete na oblíbené pečivo. 
  • Tento recept na masovou pomazánku skvěle chutná s olivami, nakládanou zeleninou, chřestem, nakládanou cibulí nebo paprikou.

Pomazánka s masem servírovaná na kousku bílého pečiva.
zdroj: daringgourmet.com

Připravujete rádi pokrmy na sádle? Pak vyzkoušejte skvělé recepty na škvarkovou pomazánku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.