Klasická náplň vaječné omelety je tradiční sýrovo-bylinková nebo se můžete kreativně vyřádit a použít s nakrájenou šunku a restovanou zeleninu. Existuje nekonečně mnoho libovolných množství dalších kombinací pro toto jídlo.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- Lžíce másla (studeného)
- 3 velká vejce
- Špetka soli
- Špetka černého pepře
- 2 lžíce sýra strouhaného tvrdého sýra
- 2 lžičky pažitky (jemně nasekané)
Postup
- Olivový olej přidáme do pánve a rozehřejeme ho na středně vysoké teplotě
- Olej nepřehříváme, pokud bude příliš horký, vejce se upeče hned po dopadu na pánev a bude příliš tvrdé
- Vejce si vyšleháme v malé misce, dokud nejsou napěněná – v této fázi receptu je důležité nepřidávat sůl ani pepř
- Do vajec vmícháme polovinu studeného másla
- Přidáme zbývající máslo na pánev a kružte jím společně s olejem, dokud se nerozpustí
- Vejce nalijeme do rozpálené pánve a začneme vařit
- Vejce rychlým pohybem vidličkou v pánvi šleháme v malých kruzích a cik-cak, dokud nejsou vejce provařená přibližně z 80 %
- Uhladíme povrch vajec zadní stranou velké lžíce
- Vejce dochutíme solí a pepřem podle chuti
- Na vejce nasypeme nastrouhaný sýr a nasekané bylinky a přikryjeme pokličkou
- Vypneme sporák a necháme omeletu 2 až 3 minuty vařit, podle toho, jak moc uvařená vejce chceme mít
- Pánev trochu nakloníme na stranu a pomocí gumové stěrky opatrně vyndáme omeletu z pánve na rozehřátý servírovací talíř
- Omeletu jemně srolujeme do tradičního tvaru ruličky
- Podáváme s čerstvým zeleným salátem lehce přelitým francouzským dresinkem
K omeletě se výtečně hodí skvěle dochucené saláty. Přesně takové jako v tomto výčtu těch nejlepších salátů s rukolou nebo těchto salátů s mozzarellou.