Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na bujabézu, díky kterému si ji můžete snadno připravit i u vás doma. Tato rybí polévka je plná čerstvých mořských plodů a chutného vývaru. Skvěle funguje jako večeře o všedních dnech, ale i jako slavnostní prokrm!
INGREDIENCE
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 bulva fenyklu, oříznutá a nakrájená
- ¾ šálku řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
- ½ šálku nakrájené mrkve
- 4 stroužky česneku, lisované
- 1 šálek nakrájených červených brambor
- 2 a ½ šálků nakrájených čerstvých rajčat, oloupaných
- 1 bobkový list
- ½ lžičky nitek šafránu
- 3 snítky tymiánu
- 4 šálky rybího vývaru nebo vývaru z mořských plodů
- 600 g vykostěné ryby (např. treska, halibut, kanic červený nebo mořský okoun), nakrájené na 5 cm kousky
- 2 – 3 malé humří ocasy (asi 110 g každý), rozpůlené
- 15 krevet
- 340 g škeblí
- 250 g slávek
- 6 hřebenatek
POSTUP
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokém plameni.
- Restujeme cibuli, řapíkatý celer, mrkev, brambory a fenykl 8 minut.
- Přidáme česnek, nakrájená rajčata, bobkový list, tymián a šafrán.
- Vaříme a mícháme dalších 8 minut.
- Přilijeme vývar a mírně přivedeme k varu, až polévka trochu zhoustne a brambory téměř nezměknou.
- Přidáme rybu, snížíme teplotu a vaříme 2 minuty.
- Přídáme korýše, vaříme doměkka, odkryté, asi 5 minut nebo déle, dokud nejsou zcela uvařené.
- V případě potřeby dochutíme solí a černým pepřem.
- Dobrou chuť!
Máme pro vás také nejlepší lososové recepty na 7 způsobů! Jsou rychlé, zdravé a výživné.