Francouzská žampionová polévka s česnekovými krutony

Francouzská žampionová polévka s česnekovými krutony
Příprava: 10 minut Vaření: 110 minut Počet porcí: 6

Určitě znáte francouzskou cibulačku, ale jak chutná “houbovka” z této země? Krásně voní po česneku, křupe díky výborným krutonům a táhne se kvůli rozpuštěnému parmezánu. Pokud chcete něčím překvapit své hosty nebo rodinu u nedělního oběda, tenhle recept si určitě uschovejte. 

Ingredience:

Na polévku

  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 cibule
  • 600 g žampionů
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 150 ml vysokoprocentní smetany
  • 2 bobkové listy
  • 200 g strouhaného parmezánu
  • 1 lžička nasekaného čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvého nebo sušeného tymiánu
  • sůl
  • pepř

Na krutony

  • 2 paličky česneku
  • olivový olej
  • 8 plátků kvalitního chleba
  • sůl

Postup:

Polévka

  • Ve velkém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo a přidejte olivový olej. 
  • Nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte na plátky nakrájené žampiony. Zlehka restujte, dokud houby nezměknou (zhruba 30 minut).
  • Poté přidejte utřený česnek, cukr, sůl a pepř a restujte dalších 10 minut. Zasypte moukou a promíchejte.
  • Přilijte vývar, promíchejte a vhoďte do polévky bylinky (rozmarýn, tymián, bobkový list).
  • Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a lehce vařte po dobu 15 minut. Poté vypněte ohřev a přilijte smetanu. Míchejte, dokud polévka nezhoustne. Dosolte a dopepřete.

Krutony

  • Zapněte troubu na 250°C. Vezměte česnekové palice a odřízněte z nich horní část (tu vyhoďte). Poté vložte česnek do mističky z alobalu a zalijte jej olejem. Posolte, alobal pevně uzavřete a nechte péct po dobu 30 – 40 minut.
  • Poté vyjměte z trouby a nechte česnek a olej vychladnout.
  • Mezitím nakrájejte chleba na kostičky. Ty pak potřete česnekovým olejem vzniklým při pečení a posypte solí. Takto upravené chlebové kostičky opečte na pánvi po dobu 5 až 10 minut. Hotové krutony pak smíchejte s rozmělněným upečeným česnekem.

Servírování

  • Horkou polévku rozlijte do misek a posypte česnekovými krutony.
  • Navrch krutonů nasypte parmazán tak, aby se lehce roztekl. 
  • Zasypte čerstvými bylinkami a podávejte.
Francouzská žampionová polévka s krutony a sýrem
food52.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.