Čokoládové croissanty jsou sladkou pochoutkou k snídani! Tento recept na čokoládové rohlíčky obsahuje perfektně popsaný postup, jak si je vyrobit od základu. Ne z listového těsta, ale úplně od základu, tak je připravují ve francouzských pekárnách! Celá nadýchaná dobrota je ještě plněna jemným pařížským krémem, takže jich udělejte celou hromadu, protože se po nich jen zapráší!
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce másla
- 500 g hladké mouky
- 30 g cukru krystal
- Lžíce sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 150 ml studeného mléka
- 190 g másla
- Velké vejce (rozšlehané)
Na pařížskou šlehačku
- 5 velkých žloutků
- 40 ml vody
- 125 g bílého krystalového cukru
- 250 g másla, změkčeného
- Špetka soli
- Lžička kávového extraktu
- 125 g polosladké čokolády (rozpuštěné)
Postup
- Máslo nakrájíme na plátky a vložíme ho do mísy elektrického stolního mixéru
- Přidáme mouku, cukr, droždí a sůl
- Začneme hníst na nízkou rychlost jednu minutu, aby se ingredience spojily
- Během hnětení pomalu přiléváme mléko
- Jakmile je všechno mléko přidáno, zapneme mixér na středně vysokou rychlost a těsto hněteme 5 minut, dokud nám nevznikne lepivá elastická koule
- Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho na hodinu do lednice
- Studené máslo nakrájíme na třetiny a položíme ho na list pečícího papíru
- Na máslo položíme další list pečícího papíru a poklepeme ho válečkem, aby se ztenčilo a poté ho pomocí válečku vyválíme na čtverec, který je silný asi 1 centimetr
- Máslo přendáme na 30 minut do lednice
- Těsto vyndáme z lednice a lehce ho posypeme moukou
- Těsto srolujeme do čtverce a pomocí válečku ho vyválíme na čtverec o velikosti 25 centimetrů
- Poté na něj položíme rozválené máslo vrstvu a strany těsta přes máslo přeložíme, tak aby ho zcela uzavřelo
- Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho na hodinu do lednice nebo na 15 minut do mrazáku
- Těsto vyndáme z lednice a na pomoučené ploše ho rozválíme na obdélník
- Přeložíme horní polovinu těsta dolů do středu a poté přeložíme spodní polovinu přes horní
- Zakryjeme fólii a dáme na jednu hodinu do chladničky nebo na 15 minut zmrazíme
- Proces skládání a chlazení, opakujeme ještě třikrát
- Chceme-li vytvořit francouzské rohlíčky, rozřízneme těsto na polovinu a na pomoučené ploše těsto rozválíme na obdélník, pomocí ostrého nože rozřízneme těsto svisle na polovinu, a poté každou polovinu rozřežeme na 4 kusy (vznikne 8 obdélníků)
- Jednotlivé kousky těsta pevně zarolujeme do rohlíčků a položíme je „švem“ dolů na plech vyložený pečicím papírem
- Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem, zbytek rozšlehaného vajíčka si necháme na později
- Přikryjeme je a dáme na teplé místo na 2 hodiny kynout
- Troubu si předehřejme na 200 stupňů
- Vykynuté rohlíčky ještě jednou potřeme rozšlehaným vejcem
- Vložíme je do trouby a pečeme 20 minut dozlatova
- Vyndáme je z trouby a necháme je vychladnout
- Mezitím si připravíme pařížskou šlehačku, kterou budeme rohlíčky plnit
- Žloutky vložíme do mísy stojanového mixéru a šleháme je při středně vysoké rychlosti několik minut, dokud nebudou husté a světlé
- Mezitím si smícháme vodu a cukr v malém hrnci
- Směs zahříváme na středně vysokou teplotu, ale nemícháme, asi 5 minut.
- Cukr začneme pomalu přilévat do žloutkové směsi
- Jakmile přidáme všechen cukrový sirup, zapneme mixér na vysokou rychlost a šleháme 5 až 7 minut, dokud nebude směs hustá
- Než začneme přidávat máslo, ujistíme se, že je krém vlažný
- Poté začneme postupně přidávat máslo a mícháme, dokud se všechno důkladně nezapracuje
- Po přidání másla přidáme rozpuštěnou čokoládu, sůl a kávový extrakt
- Znovu mícháme několik minut, dokud se nevytvoří nadýchaný krém
- Vychladlým krémem (nejlépe přes noc v lednici) plníme vychladlé a proříznuté francouzské rohlíčky
Jak jsem avizovala již v úvodu, čokoláda je neuvěřitelně variabilní, a proto si z ni připravte jeden s těchto sladkých receptů na čokoládové suflé, anebo je pusťte do lava cakes z čokolády, které nikdy neomrzí!