Francouzské croissanty s pařížskou šlehačkou

Francouzské croissanty s pařížskou šlehačkou

Čokoládové croissanty jsou sladkou pochoutkou k snídani! Tento recept na čokoládové rohlíčky obsahuje perfektně popsaný postup, jak si je vyrobit od základu. Ne z listového těsta, ale úplně od základu, tak je připravují ve francouzských pekárnách! Celá nadýchaná dobrota je ještě plněna jemným pařížským krémem, takže jich udělejte celou hromadu, protože se po nich jen zapráší!

Co budeme potřebovat

  1. 3 lžíce másla
  2. 500 g hladké mouky
  3. 30 g cukru krystal
  4. Lžíce sušeného droždí
  5. 2 lžičky soli
  6. 150 ml studeného mléka
  7. 190 g másla
  8. Velké vejce (rozšlehané)

Na pařížskou šlehačku

  1. 5 velkých žloutků
  2. 40 ml vody
  3. 125 g bílého krystalového cukru
  4. 250 g másla, změkčeného
  5. Špetka soli
  6. Lžička kávového extraktu
  7. 125 g polosladké čokolády (rozpuštěné)

Postup

  1. Máslo nakrájíme na plátky a vložíme ho do mísy elektrického stolního mixéru
  2. Přidáme mouku, cukr, droždí a sůl
  3. Začneme hníst na nízkou rychlost jednu minutu, aby se ingredience spojily
  4. Během hnětení pomalu přiléváme mléko
  5. Jakmile je všechno mléko přidáno, zapneme mixér na středně vysokou rychlost a těsto hněteme 5 minut, dokud nám nevznikne lepivá elastická koule
  6. Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho na hodinu do lednice
  7. Studené máslo nakrájíme na třetiny a položíme ho na list pečícího papíru
  8. Na máslo položíme další list pečícího papíru a poklepeme ho válečkem, aby se ztenčilo a poté ho pomocí válečku vyválíme na čtverec, který je silný asi 1 centimetr
  9. Máslo přendáme na 30 minut do lednice
  10. Těsto vyndáme z lednice a lehce ho posypeme moukou
  11. Těsto srolujeme do čtverce a pomocí válečku ho vyválíme na čtverec o velikosti 25 centimetrů
  12. Poté na něj položíme rozválené máslo vrstvu a strany těsta přes máslo přeložíme, tak aby ho zcela uzavřelo
  13. Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho na hodinu do lednice nebo na 15 minut do mrazáku
  14. Těsto vyndáme z lednice a na pomoučené ploše ho rozválíme na obdélník
  15. Přeložíme horní polovinu těsta dolů do středu a poté přeložíme spodní polovinu přes horní
  16. Zakryjeme fólii a dáme na jednu hodinu do chladničky nebo na 15 minut zmrazíme
  17. Proces skládání a chlazení, opakujeme ještě třikrát
  18. Chceme-li vytvořit francouzské rohlíčky, rozřízneme těsto na polovinu a na pomoučené ploše těsto rozválíme na obdélník, pomocí ostrého nože rozřízneme těsto svisle na polovinu, a poté každou polovinu rozřežeme na 4 kusy (vznikne 8 obdélníků)
  19. Jednotlivé kousky těsta pevně zarolujeme do rohlíčků a položíme je „švem“ dolů na plech vyložený pečicím papírem
  20. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem, zbytek rozšlehaného vajíčka si necháme na později
  21. Přikryjeme je a dáme na teplé místo na 2 hodiny kynout
  22. Troubu si předehřejme na 200 stupňů
  23. Vykynuté rohlíčky ještě jednou potřeme rozšlehaným vejcem
  24. Vložíme je do trouby a pečeme 20 minut dozlatova
  25. Vyndáme je z trouby a necháme je vychladnout
  26. Mezitím si připravíme pařížskou šlehačku, kterou budeme rohlíčky plnit
  27. Žloutky vložíme do mísy stojanového mixéru a šleháme je při středně vysoké rychlosti několik minut, dokud nebudou husté a světlé
  28. Mezitím si smícháme vodu a cukr v malém hrnci
  29. Směs zahříváme na středně vysokou teplotu, ale nemícháme, asi 5 minut.
  30. Cukr začneme pomalu přilévat do žloutkové směsi
  31. Jakmile přidáme všechen cukrový sirup, zapneme mixér na vysokou rychlost a šleháme 5 až 7 minut, dokud nebude směs hustá
  32. Než začneme přidávat máslo, ujistíme se, že je krém vlažný
  33.  Poté začneme postupně přidávat máslo a mícháme, dokud se všechno důkladně nezapracuje
  34. Po přidání másla přidáme rozpuštěnou čokoládu, sůl a kávový extrakt
  35. Znovu mícháme několik minut, dokud se nevytvoří nadýchaný krém
  36. Vychladlým krémem (nejlépe přes noc v lednici) plníme vychladlé a proříznuté francouzské rohlíčky

Jak jsem avizovala již v úvodu, čokoláda je neuvěřitelně variabilní, a proto si z ni připravte jeden s těchto sladkých receptů na čokoládové suflé, anebo je pusťte do lava cakes z čokolády, které nikdy neomrzí!

Křehké domácí těsto na rohlíčky s čokoládou a s pařížským krémem.
Zdroj: homegrownhappiness.co.nz

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.