Francouzské hruškové koláče

Francouzské hruškové koláče

Máte rádi francouzskou kuchyni? Připravte si vynikající francouzský koláč z hrušek s mandlemi.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 160 gramů hladké mouky
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 120 gramů změklého másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • ¼ čajové lžičky vanilkové esence
  • 15 mililitrů studené vody

Náplň:

  • 80 gramů másla
  • 144 gramů cukru krupice
  • 3 vejce
  • 65 gramů mletých mandlí
  • 12 gramů hladké mouky
  • 2 kapky mandlového extraktu
  • 3 hrušky

Poleva:

  • 80 gramů meruňkového džemu
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 10 gramů mandlí na ozdobu

Postup přípravy:

Těsto:

  • Mouku prosejte a smíchejte se solí.
  • Poté přidejte cukr, máslo, žloutky, vanilku a vodu a vytvořte vláčné a pevné těsto, které vložte zabalené do potravinářské fólie do lednice – alespoň na dvě hodiny.
  • Jakmile je těsto odpočaté, pomocí prstů jej natlačte do koláčové formy o průměru 22 centimetrů.
  • Těsto několikrát propíchejte vidličkou.
  • Na těsto položte pečící papír, který je potřeba zatížit například fazolemi.
  • Vložte do trouby na 12 minut při teplotě 200 stupňů.
  • Poté odstraňte papír s fazolemi a těsto vložte do trouby už jen na 5 minut a teplotu stáhněte na 180 stupňů.
  • Upečené těsto nechte vychladnout.

Náplň:

  • Máslo s cukrem utřete.
  • Pomalu začněte do krému přidávat ostatní ingredience – vejce, mleté mandle, mouku, mandlový extrakt a vymíchejte dohladka.

Poleva:

  • Meruňkový džem vložte do hrnce, přidejte citronovou šťávu a směs začněte zahřívat tak, aby se vám džem zcela rozpustil.
  • Na hotový korpus natřete náplň, na kterou naskládejte nakrájené hrušky na plátky.
  • Hotovou polevu z meruňkového džemu na koláč nalijte a na závěr ozdobte plátky mandlí.
  • Vložte do trouby a zapečte při teplotě 180 stupňů po dobu asi 30 minut – dokud hrušky nejsou lehce opečené.
  • Tento vynikající hruškový koláč můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou a snítkou máty.
malé koláče pečené s hruškami a posypané moučkovým cukrem
Zdroj foto: pinterest.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.