Máte rádi francouzskou kuchyni? Připravte si vynikající francouzský koláč z hrušek s mandlemi.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 160 gramů hladké mouky
- 50 gramů moučkového cukru
- 120 gramů změklého másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- ¼ čajové lžičky vanilkové esence
- 15 mililitrů studené vody
Náplň:
- 80 gramů másla
- 144 gramů cukru krupice
- 3 vejce
- 65 gramů mletých mandlí
- 12 gramů hladké mouky
- 2 kapky mandlového extraktu
- 3 hrušky
Poleva:
- 80 gramů meruňkového džemu
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- 10 gramů mandlí na ozdobu
Postup přípravy:
Těsto:
- Mouku prosejte a smíchejte se solí.
- Poté přidejte cukr, máslo, žloutky, vanilku a vodu a vytvořte vláčné a pevné těsto, které vložte zabalené do potravinářské fólie do lednice – alespoň na dvě hodiny.
- Jakmile je těsto odpočaté, pomocí prstů jej natlačte do koláčové formy o průměru 22 centimetrů.
- Těsto několikrát propíchejte vidličkou.
- Na těsto položte pečící papír, který je potřeba zatížit například fazolemi.
- Vložte do trouby na 12 minut při teplotě 200 stupňů.
- Poté odstraňte papír s fazolemi a těsto vložte do trouby už jen na 5 minut a teplotu stáhněte na 180 stupňů.
- Upečené těsto nechte vychladnout.
Náplň:
- Máslo s cukrem utřete.
- Pomalu začněte do krému přidávat ostatní ingredience – vejce, mleté mandle, mouku, mandlový extrakt a vymíchejte dohladka.
Poleva:
- Meruňkový džem vložte do hrnce, přidejte citronovou šťávu a směs začněte zahřívat tak, aby se vám džem zcela rozpustil.
- Na hotový korpus natřete náplň, na kterou naskládejte nakrájené hrušky na plátky.
- Hotovou polevu z meruňkového džemu na koláč nalijte a na závěr ozdobte plátky mandlí.
- Vložte do trouby a zapečte při teplotě 180 stupňů po dobu asi 30 minut – dokud hrušky nejsou lehce opečené.
- Tento vynikající hruškový koláč můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou a snítkou máty.