Kuře Fricassée je tradiční francouzský pokrm vyrobený z opečených kuřecích kousků dušených ve smetanově bílé houbové omáčce.
Co budeme potřebovat
- 4 kuřecí paličky
- 4 kuřecí stehna s kůží a kostí
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- 60 g másla
Na dušení
- 300 g hub (rozpůlené)
- 2 cibule (nakrájené na plátky)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 1 bobkový list
- 3 snítky tymiánu
- 30 g hladké mouky
- 125 ml bílého vína
- 750 ml kuřecího vývaru
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 2 lžíce petrželky
- 185 ml husté smetany
Postup
- Kuře osušte papírovými utěrkami a posypte solí a pepřem.
- Rozpusťte máslo na středně vysoké teplotě ve velké pánvi. Přidejte kuřecí stehna kůží dolů a pečte 4 až 5 minut dozlatova. Otočte a opékejte z druhé strany 1 minutu a poté vyjměte.
- Pak paličky osmahněte, jak nejlépe umíte. Dělám 3 strany, každá asi 2 minuty. Poté vyjměte z pánve.
- Přidejte houby, cibuli, bobkový list a tymián. Vařte 5 minut, dokud houby nezezlátnou.
- Přidejte česnek a míchejte 30 sekund. Přidejte mouku a vařte 1 minutu.
- Přidejte víno a kuřecí vývar a míchejte.
- Vraťte kuře zpět do omáčky kůží nahoru.
- Jakmile dojde k varu, upravte teplotu tak, aby neustále bublala. Přikryjeme pokličkou a dusíme 10 minut.
- Sejměte pokličku a nechte dalších 20 minut vařit.
- Kuře vyndejte na talíř. Přidejte smetanu a promíchejte a podle potřeby přidejte další sůl.
- Vraťte kuře do omáčky a poté stáhněte ze sporáku. Posypeme petrželkou a podávejte! Tradičně se podává s bramborovou kaší nebo rýží. Ideální také s krátkými těstovinami, jako jsou penne, ziti nebo makarony.