Jednoduché jídlo, které si hravě připravíte kdykoli během týdne a to za 30 – 40 minut. Navíc obsahuje všechny chutě francouzské cibulačky, což je v kombinaci se šťavnatým masem naprosto neodolatelná kombinace.
Ingredience
- 2 žluté cibule oloupané, nakrájené na poloviny a poté nakrájené na plátky ve tvaru půlměsíce
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šálek plus 4 polévkové lžíce hovězího vývaru
- 4 vepřové kotlety bez kosti o tloušťce asi 2,5 – 4 cm
- ½ lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ¼ lžičky sušeného česneku
- 2 a ½ lžíce hladké mouky
- 4 plátky sýra Provolone
- 1 šálek strouhaného sýra Gruyere
- snítky čerstvého tymiánu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Rozpusťte máslo a olivový olej ve velké litinové nebo jiné pánvi vhodné do trouby na středně vysokou teplotu.
- Přidejte nakrájenou cibuli a restujte 3-5 minut, dokud nezměkne.
- Přidejte 4 polévkové lžíce hovězího vývaru a pokračujte ve vaření za občasného míchání 12–15 minut, dokud cibule nezměkne a nezezlátne.
- Zatímco se cibule restuje, ochuťte obě strany vepřových kotlet solí, černým pepřem, tymiánem a sušeným česnekem.
- Cibuli přendejte na talíř.
- Snižte teplotu, v případě potřeby přidejte na pánev kapku olivového oleje a opékejte vepřové kotlety, asi 3–4 minuty z každé strany, dozlatova.
- Vepřové kotlety přeneste na talíř.
- Uvařenou cibuli vraťte na pánev a zasypte moukou.
- Míchejte, aby se cibule obalila a vařte asi minutu.
- Přidejte zbývající 1 šálek hovězího vývaru a často míchejte, dokud se směs nepřivede k varu.
- Dochuťte špetkou soli a pepře.
- Vložte vepřové kotlety zpět do pánve a nalijte na ně trochu hovězího vývaru.
- Navrch dejte plátky sýra provolone a hromadu strouhaného gruyere (asi ¼ šálku na každou kotletu).
- Přidejte pár snítek čerstvého tymiánu, vložte pánev do trouby a pečte 8-10 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezměkne.
- Před podáváním nalijte na vrch sýra trochu hovězího vývaru/cibulové směsi a podle potřeby ozdobte trochou černého pepře.