Tento recept na gratinované brambory se smetanou a sýrem Gruyere je mimořádně lahodný a stal se všeobecně oblíbený. Podávejte pokrm například se zeleným salátem s dresinkem a pečeným masem.
Ingredience
- 900 g brambor typu B, oloupaných a nakrájených příčně na 0,6 cm plátky
- 5 šálků plnotučného mléka
- 2 stroužky česneku, velmi lehce rozdrcené
- 1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1 a 1/2 šálku crème fraiche (nebo zakysané smetany)
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 2 lžíce másla, změklého
- 2/3 šálku nahrubo nastrouhaného sýra Gruyere
Postup
- Ve velkém hrnci na středním plameni přiveďte brambory, mléko a česnek k mírnému varu.
- Pokračujte ve vaření brambor za občasného mírného promíchání a vařte, dokud nezměknou, asi 15 minut.
- Buďte velmi opatrní, abyste je nepřevařili, protože potřebují držet tvar, aby je mohli v zapékací misce vrstvit.
- Umístěte mřížku do středu trouby a předehřejte ji na 175 stupňů Celsia.
- Přeneste brambory do střední mísy děrovanou lžící a dávejte pozor, abyste plátky nepolámali.
- Slijte mléko z hrnce a schovejte ho na další použití.
- Do hrnce přidejte hustou smetanu, crème fraiche nebo zakysanou smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Brambory opatrně vraťte do hrnce.
- Bramborovo-smetanovou směs zahřejte na mírném plameni (pár bublinek je v pořádku, ale ne více) po dobu 10 až 15 minut, dokud nejsou brambory velmi měkké, ale nebudou se rozpadat
- Velkou zapékací mísu vymažte máslem.
- Brambory přendejte děrovanou lžící do zapékací mísy, vrstvěte je, aniž byste je příliš rozlámali.
- Zalijte smetanou z pánve.
- Posypte brambory sýrem Gruyere.
- Pečte v troubě, dokud nejsou brambory nahoře zlatavě hnědé a smetana se z větší části nevstřebá, asi 50 minut.
- Užijte si to!
Připravili jsme si pro vás i další zajímavé recepty na gratinované brambory 9x jinak, které určitě stojí za to vyzkoušet. Mysleli jsme i na vegetariány a tak u nás najdete i zapečené brambory se žampiony, brokolicí či květákem, které jsou zcela bez masa.