Francouzský cibulový koláč

Francouzský cibulový koláč
Příprava: 30 minut Vaření: 90 minut Počet porcí: 12

Snadná příprava a lahodná chuť jsou u tohoto slaného pokrmu prvořadé. Může to být klidně i hlavní jídlo, nebo jen odpolední svačinka. Recept je inspirován Středozemním mořem.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1/2 kostky studeného nesoleného másla
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • sušené fazole
  • 3 polévkové lžíce studené vody

Na náplň:

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku vody
  • 4 velké cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžička mořské soli
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1 vrchovatá lžíce dijonské hořčice
  • Na ozdobu:

  • 5–6 snítek tymiánu
  • 6–8 oliv

Postup:

  • Máslo nakrájíme na malé kousky, dáme do nádoby kuchyňského robota, přisypeme mouku se solí a zhruba desetkrát rozmixujeme stisknutím pulzního tlačítka.
  • Přidáme vodu a znovu 10x zapulzujeme, aby se vytvořila textura podobná kukuřičné mouce.
  • Směs přendáme na čistou pracovní plochu a začneme postupně zpracovávat rukama, dokud se vše nespojí v těsto, ze kterého utvoříme kouli, zakryjeme voskovým papírem a dáme na 30 minut vychladit do lednice.
  • Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a vyndáme těsto z lednice.
  • Těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme na velikost formy, vložíme dovnitř a prsty vytvarujeme kolem okrajů. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou a dáme na 2 hodiny do chladničky.
  • Po dvou hodinách si předehřejeme troubu na 200°C a přikryjeme těsto ve formě pečícím papírem, nasypeme do ní sušené fazole a dáme péct do střední části trouby na 10 minut.
  • Potom odstraníme fazole i s papírem a necháme ještě dalších 5 – 10 minut péct. Mezitím si připravíme náplň.
  • Na pánvi zahřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, sůl a vodu. Restujeme za občasného míchání na mírném ohni zhruba 30 minut.
  • Cibuli přendáme do mísy a odložíme zatím stranou, aby vychladla. Poté cibuli přecedíme, aby se zbavila přebytečné tekutiny a smícháme s rozšlehanými vejci.
  • Předpečené těsto vyjmeme z trouby, necháme chvilku vychladnout a pak ho potřeme dijonskou hořčicí. Rozprostřeme na něj rovnoměrně cibulovou směs a ozdobíme tymiánem s olivami.
  • Vložíme do trouby a pečeme cca 30–40 minut na 180°C, až dokud nebude okraj koláče zlatavě hnědý.
  • Hotové vyjmeme z trouby, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a můžeme nakrájet na kousky a podávat.
Recept na lahodný provensálský francouzský koláč z cibule.
Zdroj: https://www.panningtheglobe.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.