Snadná příprava a lahodná chuť jsou u tohoto slaného pokrmu prvořadé. Může to být klidně i hlavní jídlo, nebo jen odpolední svačinka. Recept je inspirován Středozemním mořem.
Ingredience:
Na těsto:
- 1/2 kostky studeného nesoleného másla
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/4 lžičky soli
- sušené fazole
- 3 polévkové lžíce studené vody
Na náplň:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 hrnku vody
- 4 velké cibule nakrájené na tenké plátky
- 1 lžička mořské soli
- 2 rozšlehaná vejce
- 1 vrchovatá lžíce dijonské hořčice
- 5–6 snítek tymiánu
- 6–8 oliv
Na ozdobu:
Postup:
- Máslo nakrájíme na malé kousky, dáme do nádoby kuchyňského robota, přisypeme mouku se solí a zhruba desetkrát rozmixujeme stisknutím pulzního tlačítka.
- Přidáme vodu a znovu 10x zapulzujeme, aby se vytvořila textura podobná kukuřičné mouce.
- Směs přendáme na čistou pracovní plochu a začneme postupně zpracovávat rukama, dokud se vše nespojí v těsto, ze kterého utvoříme kouli, zakryjeme voskovým papírem a dáme na 30 minut vychladit do lednice.
- Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a vyndáme těsto z lednice.
- Těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme na velikost formy, vložíme dovnitř a prsty vytvarujeme kolem okrajů. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou a dáme na 2 hodiny do chladničky.
- Po dvou hodinách si předehřejeme troubu na 200°C a přikryjeme těsto ve formě pečícím papírem, nasypeme do ní sušené fazole a dáme péct do střední části trouby na 10 minut.
- Potom odstraníme fazole i s papírem a necháme ještě dalších 5 – 10 minut péct. Mezitím si připravíme náplň.
- Na pánvi zahřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, sůl a vodu. Restujeme za občasného míchání na mírném ohni zhruba 30 minut.
- Cibuli přendáme do mísy a odložíme zatím stranou, aby vychladla. Poté cibuli přecedíme, aby se zbavila přebytečné tekutiny a smícháme s rozšlehanými vejci.
- Předpečené těsto vyjmeme z trouby, necháme chvilku vychladnout a pak ho potřeme dijonskou hořčicí. Rozprostřeme na něj rovnoměrně cibulovou směs a ozdobíme tymiánem s olivami.
- Vložíme do trouby a pečeme cca 30–40 minut na 180°C, až dokud nebude okraj koláče zlatavě hnědý.
- Hotové vyjmeme z trouby, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a můžeme nakrájet na kousky a podávat.