Nejoblíbenější dort, který se podává na francouzských svatbách. Postup je jeden z těch složitějších, a proto bychom ho doporučili spíše zkušenějším a zručnějším kuchařům a cukrářům, kteří jsou v kuchyni jako doma.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 185 g hladké mouky
- 175 g másla (nakrájeného na kousky)
- 6 vajec
Na krém
- 9 žloutků
- 150 g moučkového cukru
- 50 g hladké mouky
- nastrouhaná kůry ze 2 citronů
- 4 lžíce citronové šťávy
- 500 ml plnotučného mléka
- 7 lžic citronového likéru nebo likéru s pomerančovou příchutí
Na ozdobu
- 400 g bílé čokolády
- 200 g moučkového cukru
- 175 g pocukrovaných mandlí
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- 3 velké plechy na pečení lehce vytřeme máslem
- Máslo dáme do hrnce se 450 ml vody a pomalu zahříváme, dokud se máslo nerozpustí
- Poté máslo přivedeme k varu a přidáme najednou prosetou mouku
- Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne koule z másla
- Tu necháme 5 minut chladnout
- Po troškách k ní začneme zašlehávat vejce (možná nebudou potřeba všechny)
- Dobře vše promícháme, dokud směs není lesklá a propojená
- Směs dáme do cukrářského pytlíku
- Na připravené plechy začneme tvarovat kolečka o průměru 2 centimetrů
- Mezi kolečky necháme prostor, aby se měly kam zvětšovat
- Měli bychom vytvořit přibližně 75 koleček
- V troubě je pečeme 25 minut
- Kolečka se musí zvednou a zezlátnout
- Když jsou větrníčky upečené, na boku každého uděláme malý 1 centimetrový zářez, aby mohla unikat pára
- A vrátíme zpět do trouby na dalších 5 minut, aby oschly
- Poté vyndáme na mřížku ať úplně vychladnou
- Na krém smícháme žloutky, cukr, mouku, kůru a šťávu a citronu
- Vyšleháme si hladký krém
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu mléko
- Když se mléko začne vařit, ihned přilijeme vaječnou směs a dobře mícháme
- Snížíme na střední teplotu a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne
- Vmícháme likér a necháme krém úplně vychladnout
- Upečené větrníčku plníme citronovým krémem v cukrářském pytlíku
- Čokoládu si rozpustíme na vodní lázni a sundáme
- Uděláme si základní patro z několika větrníčků
- Na jejich vršky dáme čokoládu, která nám bude sloužit jako lepidlo
- Než přistoupíme k dalším vrstvám, musíme se ujistit, že je každý bochánek pevně zajištěn na svém místě
- Větrníčky vrstvíme jako pyramidu
- Pyramidu z větrníčků necháme odpočinout přes noc na chladném místě
- Na sirup přidáme 100 g cukru do hrnce s 5 lžícemi vody a jemně zahříváme a pomalu mícháme
- Cukr se musí rozpustit, aby vznikl sladký sirup
- Sirup přivedeme k varu a vaříme 4 – 6 minut, aby zezlátl
- Pomocí lžičky karamelem pokapáváme větrníkovou pyramidu a poprašte moučkovým cukrem
Nezapomeňte na tradiční svatební figurky znázorňující novomanžele, které na vršku dortu nesmí chybět.