Francouzský hruškový koláč s mandlemi

Francouzský hruškový koláč s mandlemi

Určitě znáte francouzské koláče a páje. Kdo milujete sladké pochoutky, ochutnejte tento koláč z hrušek. Máme pro vás i návod na Crème Fraîche. A pokud se vám do toho nechce, postačí trocha zmrzliny nebo šlehačka. 

Ingredience:

  • ½ hrnku změklého másla 
  • 1 hrnek cukru krupice 
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 1 a ⅓ hrnku mouky – hladká a polohrubá (50:50)
  • 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva 
  • ¼ lžičky soli
  • ½ hrnku zakysané smetany 

Na náplň:

  • 3 hrušky 

Na posypaní:

  • ¼ hrnku cukru krupice 
  • mandlové plátky (kdo chce) 

Postup:

  • Hrušky si oloupejte nebo nechte se slupkou, překrojte vertikálně na poloviny, vyjměte jadřinec.
  • Poloviny hrušek pak nakrájejte na vertikální plátky o tloušťce asi 0,5 cm. 
  • Na pečení je ideální zvolit dortovou formu o velikost zhruba 25 cm. 
  • Formu si vymažte máslem a vysypte moukou.
  • Na dno formy vyskládejte plátky hrušek do vějíře kolem okrajů dna. 
  • Prostředek nechte volný.
  • Nachystejte si těsto. Ve velké míse smíchejte máslo a 1 hrnek cukru a vyšlehejte do hladké, bílé pěny (trvá to asi 5 minut). 
  • Přidejte vajíčka jedno po druhém, mezitím šlehejte. 
  • Přidejte vanilku, promíchejte. 
  • V jiné míse si smíchejte mouky s práškem do pečiva a solí. 
  • Po částech přimíchávejte moučnou směs do máslového těsta střídavě se zakysanou smetanou. 
  • Hotové těsto nalijte na hrušky a rozetřete. 
  • Neděste se, že je těsta málo, normálně sotva pokryje hrušky. 
  • Posypte ¼ hrnku cukru a mandlovými lupínkami. 
  • Pečte po dobu 35-40 minut na 175 °C.
  • Po upečení nechte zchladit. 
  • Nejlépe chutná teplý s crème Fraîche. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.