Určitě znáte francouzské koláče a páje. Kdo milujete sladké pochoutky, ochutnejte tento koláč z hrušek. Máme pro vás i návod na Crème Fraîche. A pokud se vám do toho nechce, postačí trocha zmrzliny nebo šlehačka.
Ingredience:
- ½ hrnku změklého másla
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 vejce pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ⅓ hrnku mouky – hladká a polohrubá (50:50)
- 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- ½ hrnku zakysané smetany
Na náplň:
- 3 hrušky
Na posypaní:
- ¼ hrnku cukru krupice
- mandlové plátky (kdo chce)
Postup:
- Hrušky si oloupejte nebo nechte se slupkou, překrojte vertikálně na poloviny, vyjměte jadřinec.
- Poloviny hrušek pak nakrájejte na vertikální plátky o tloušťce asi 0,5 cm.
- Na pečení je ideální zvolit dortovou formu o velikost zhruba 25 cm.
- Formu si vymažte máslem a vysypte moukou.
- Na dno formy vyskládejte plátky hrušek do vějíře kolem okrajů dna.
- Prostředek nechte volný.
- Nachystejte si těsto. Ve velké míse smíchejte máslo a 1 hrnek cukru a vyšlehejte do hladké, bílé pěny (trvá to asi 5 minut).
- Přidejte vajíčka jedno po druhém, mezitím šlehejte.
- Přidejte vanilku, promíchejte.
- V jiné míse si smíchejte mouky s práškem do pečiva a solí.
- Po částech přimíchávejte moučnou směs do máslového těsta střídavě se zakysanou smetanou.
- Hotové těsto nalijte na hrušky a rozetřete.
- Neděste se, že je těsta málo, normálně sotva pokryje hrušky.
- Posypte ¼ hrnku cukru a mandlovými lupínkami.
- Pečte po dobu 35-40 minut na 175 °C.
- Po upečení nechte zchladit.
- Nejlépe chutná teplý s crème Fraîche.
