Tento dezert je francouzskou delikatesou složené z dvou plátů křupavého listového těsta, které mezi sebou ukrývá bohatou vrstvu toho nejlepšího vanilkového pudinku, který jste kdy ochutnali. Po celém světě existuje mnoho podobných sladkostí, ale na tento dezert jen tak nezapomenete!
Co budeme potřebovat
- 2 listy listového těsta
- 3 bílky
- 3 žloutky
- 800 ml plnotučného mléka
- 250 g krystalového cukru
- 80 g kukuřičného škrobu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 40 g másla nakrájeného na kostky
- Moučkový cukr na posypání
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Plátky listového těsta rozložíme na pečící plechy vyložené pečicím papírem a vršky obou plátů propícháme vidličkou
- Vložíme je do trouby a pečeme asi 20 až 25 minut, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé
- Těsto vyndáme z trouby a necháme ho vychladnout
- Dno a boky formy přibližně stejně velké nebo o něco větší formy, než je naše upečené těsto z listového těsta, vyložíme pečícím papírem
- Na dno položíme jeden vychladlý plát listového těsta
- Pomocí nože nakrájíme druhý plát listového těsta na 8 obdélníků nebo 16 čtverců
- Nakrájené obdélníky/čtverce necháme ve stejném uspořádání a dáme stranou
- V míse elektrického mixéru ušleháme bílky, dokud se nevytvoří měkké špičky
- Přidáme 100 gramů cukru a pokračujeme v šlehání, dokud nám nevznikne hustý a lesklý sníh
- Vyšlehaný sníh dáme stranou
- Ve velkém hrnci si ušleháme žloutky a pomalu přidáváme mléko, dokud nám nevznikne hladká textura a směs
- Přidáme zbývajících 150 gramů cukru a kukuřičného škrobu a znovu šleháme směs do hladka
- A střední teplotu si tento hrnec zahřejeme a za stálého šlehání vaříme asi 10 až 15 minut, dokud není směs velmi hustá
- Hrnec odstraníme z plotny a zašleháme vanilku a máslo, dokud nám nevznikne hladký a krémový pudink
- V několika várkách do horkého pudinku přidáváme vyšlehaný sníh a mícháme, dokud nemáme celistvý pudink
- Na upečené těsto nalijeme pudink a povrch uhladíme
- Navrch položíme nakrájené kousky druhého plátu listového těsta
- Takto sestavený dezert krémeše vložíme do lednice a chladíme ho alespoň 2 až 3 hodiny, aby zcela ztuhl
- Před podáváním vršek dezertu bohatě poprášíme moučkovým cukrem a poté podáváme
Na krájení je nejlepší použít super ostrý vroubkovaný nůž namočený v horké vodě a pak jemným pilováním se prořezávat skrze vrstvy dezertu.