Velmi rychlý, jednoduchý slaný koláč na francouzský způsob se hodí pro každou večeři s rodinou, či přáteli.
Ingredience na těsto
- 180g hladké mouky
- 1/2 ČL soli
- 125g másla
- 1 velké vejce
Ingrediece na náplň
- ½ cibule, oloupané a nadrobno nakrájené
- 1 lžíce másla
- 200 g nakrájené slaniny
- 4 velká vejce
- 1/2 šálku (120 ml) mléka
- 300 ml smetany
- 150 g strouhaného ementálu
- sůl
- pepř
Postup
- V míse smíchejte mouku spolu se špetkou soli, vmasírujte máslo, dokud nezískáte jemnou strukturu jako u strouhanky.
- Přidejte vejce, aby se ingredience spojily a vytvořily pevné těsto, poté nechte 30 minut v chladničce.
- Těstem vyložte formu o průměru 27 cm, popíchněte vidličkou a předpečte těsto koláče při 180°C po dobu 10-15 minut.
- Na mírném ohni smažte cibuli s jednou lžící másla dokud cibule nezměkne, asi 5-8 minut.
- Přidejte nakrájenou slaninu a smažte na další 3 minuty.
- Vedle v míse rozšlehejte vejce, mléko a smetanu, přidejte strouhaný sýr ementál a dochuťte solí a pepřem.
- Vyložte karamelizovanou cibulí a slaninou koláčovou krustu.
- Nakonec nalijte smetanovou náplň a koláč pečte 25 minut při teplotě 180°C.
- Ozdobte čerstvou petrželkou a koláč podávejte teplý.