Francouzský Quiche

Francouzský Quiche
Příprava: 15 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 12

Zázrak z francouzské kuchyně, po kterém se jen zapráší! Koláč je skvělým pohoštěním pro návštěvu a upéct ho můžete klidně před očima návštěvy – není potřeba mít plnou lednici ani přemíru času. Konzumovat se dá teplý i studený a náplň si zvolíte dle vlastní chuti či fantazie.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • balené listové těsto nebo slané domácí linecké těsto (vystačí na jeden větší quiche)
  • 3 vajíčka
  • 150 ml mléka
  • 150 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • případně trocha nastrouhaného muškátového oříšku na dochucení

TIP: Jestliže si děláte vlastní slané těsto, můžete přímo do něj přidat trochu sušeného česneku či parmezánu.

Na sýrovou náplň:

  • 15 dkg tvrdého sýra (nejlépe eidamu nebo goudy)
  • 2 jarní cibulky
  • hrst pokrájených bylinek dle chuti
  • 15 dkg šunky nebo salámu, ale můžete si náplň připravit ryze sýrovou
  • 1 plechovku kukuřice

Postup přípravy:

  • Těsto rozválejte na plát a přeneste jej do kulaté formy na pečení, poté dejte odpočinout do lednice.
  • Na těsto položte pečící papír a zatěžkejte jej, ať se během pečení těsto nezvedá.
  • Okraje koláče pomažte rozšlehaným vajíčkem a posypejte semínky, jako je například sezam, mák a podobně.
  • Se zátěží pečte asi 10 minu při teplotě 180°C, a dopékejte ještě dalších 5 až 10 minut bez zátěže.
  • Sýr nahrubo nastrouhejte, cibulku, bylinky, šunku či salám pokrájejte a kukuřici přelijte přes sítko.
  • Ohřejte si v kastrůlku mléko, přilijte smetanu tak, aby tekutina zůstala vlažná.
  • Do kastrůlku s mlékem rozklepněte vajíčka, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte.
  • Na předpečené těsto navrstvěte náplň, přelijte mléčnou směsí a vraťte do trouby.
  • Pečte ještě 30 až 40 minut, dokud vnitřek s náplní nebude pevný.
francouzský quiche pečený se sýrem
Zdroj foto: pinterest.es

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.