Zázrak z francouzské kuchyně, po kterém se jen zapráší! Koláč je skvělým pohoštěním pro návštěvu a upéct ho můžete klidně před očima návštěvy – není potřeba mít plnou lednici ani přemíru času. Konzumovat se dá teplý i studený a náplň si zvolíte dle vlastní chuti či fantazie.
Budete potřebovat:
Na těsto:
- balené listové těsto nebo slané domácí linecké těsto (vystačí na jeden větší quiche)
- 3 vajíčka
- 150 ml mléka
- 150 ml smetany
- sůl
- pepř
- případně trocha nastrouhaného muškátového oříšku na dochucení
TIP: Jestliže si děláte vlastní slané těsto, můžete přímo do něj přidat trochu sušeného česneku či parmezánu.
Na sýrovou náplň:
- 15 dkg tvrdého sýra (nejlépe eidamu nebo goudy)
- 2 jarní cibulky
- hrst pokrájených bylinek dle chuti
- 15 dkg šunky nebo salámu, ale můžete si náplň připravit ryze sýrovou
- 1 plechovku kukuřice
Postup přípravy:
- Těsto rozválejte na plát a přeneste jej do kulaté formy na pečení, poté dejte odpočinout do lednice.
- Na těsto položte pečící papír a zatěžkejte jej, ať se během pečení těsto nezvedá.
- Okraje koláče pomažte rozšlehaným vajíčkem a posypejte semínky, jako je například sezam, mák a podobně.
- Se zátěží pečte asi 10 minu při teplotě 180°C, a dopékejte ještě dalších 5 až 10 minut bez zátěže.
- Sýr nahrubo nastrouhejte, cibulku, bylinky, šunku či salám pokrájejte a kukuřici přelijte přes sítko.
- Ohřejte si v kastrůlku mléko, přilijte smetanu tak, aby tekutina zůstala vlažná.
- Do kastrůlku s mlékem rozklepněte vajíčka, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte.
- Na předpečené těsto navrstvěte náplň, přelijte mléčnou směsí a vraťte do trouby.
- Pečte ještě 30 až 40 minut, dokud vnitřek s náplní nebude pevný.