Dle chuti můžete v tomto receptu přidat navíc jiné ovoce, např. jablka.
Ingredience na těsto
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1,5 lžičky mořské soli
- 1/2 hrnku studeného másla, nakrájeného na kostky
- 3/4 hrnku studené vody
Ingredience na náplň
- 3-4 řapíky oloupané a nakrájené rebarbory
- 300g nakrájených jahod
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 1 vaječný žloutek rozšlehaný a smíchaný s 1 čajovou lžičkou vody na potření
Postup
- Smíchejte mouku a sůl, přidejte nakrájené máslo a míchejte, dokud nevzniknou hrudky.
- Přidejte do směsi 1/2 šálku studené vody a zapracujte.
- Přidávejte zbývající vodu po 1 polévkové lžíci, dokud těsto nezačne tvořit kouli.
- Těsto rozdělte na půl, vytvarujte do koulí a zabalte do fólie, aby chladly v lednici po dobu minimálně 1 hodiny.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Smíchejte ingredience na náplň a dejte stranou. (kromě vejce s vodou)
- Na pomoučené ploše rozvalte 1 kouli na těsta na 30 cm plát.
- Poté těstem vyplňte koláčovou formu/plech.
- Ořízněte přebytečné těsto a ponechte alespoň 10cm převis.
- Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte druhou kouli na 30cm plát.
- Rebarborovou náplň rozložte na těstem vyplněnou koláčovou formu.
- Navrch poté rozložte druhý vyválený plát a zahněte kraje.
- Vytvořte větrací otvory nožem nebo propíchnutí vidličkou.
- Potřete vajíčkem s vodou.
- Koláč v troubě raději položte na plech, abyste předešli jeho vybublání do prostoru trouby.
- Pečte 20 minut při 200°C, poté nižte teplotu v troubě na 180°C a pečte další 1 hodinu.