Francouzský rebarborový koláč s jahodami

Francouzský rebarborový koláč s jahodami

Dle chuti můžete v tomto receptu přidat navíc jiné ovoce, např. jablka.

Ingredience na těsto

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 lžičky mořské soli
  • 1/2 hrnku studeného másla, nakrájeného na kostky
  • 3/4 hrnku studené vody

Ingredience na náplň

  • 3-4 řapíky oloupané a nakrájené rebarbory
  • 300g nakrájených jahod
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vaječný žloutek rozšlehaný a smíchaný s 1 čajovou lžičkou vody na potření

Postup

  • Smíchejte mouku a sůl, přidejte nakrájené máslo a míchejte, dokud nevzniknou hrudky.
  • Přidejte do směsi 1/2 šálku studené vody a zapracujte.
  • Přidávejte zbývající vodu po 1 polévkové lžíci, dokud těsto nezačne tvořit kouli.
  • Těsto rozdělte na půl, vytvarujte do koulí a zabalte do fólie, aby chladly v lednici po dobu minimálně 1 hodiny.
  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Smíchejte ingredience na náplň a dejte stranou. (kromě vejce s vodou)
  • Na pomoučené ploše rozvalte 1 kouli na těsta na 30 cm plát.
  • Poté těstem vyplňte koláčovou formu/plech.
  • Ořízněte přebytečné těsto a ponechte alespoň 10cm převis.
  • Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte druhou kouli na 30cm plát.
  • Rebarborovou náplň rozložte na těstem vyplněnou koláčovou formu.
  • Navrch poté rozložte druhý vyválený plát a zahněte kraje.
  • Vytvořte větrací otvory nožem nebo propíchnutí vidličkou.
  • Potřete vajíčkem s vodou.
  • Koláč v troubě raději položte na plech, abyste předešli jeho vybublání do prostoru trouby.
  • Pečte 20 minut při 200°C, poté nižte teplotu v troubě na 180°C a pečte další 1 hodinu.
Jahodovo-rebarborový koláč
Zdroj: toriavey.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.