Francouzský švestkový koláč

Francouzský švestkový koláč

Máte rádi mezinárodní kuchyni? 

Pak vyzkoušejte tento výborný francouzský recept, který je zdravý, díky vhodným ingrediencím a minimu cukru. 

Ingredience

Těsto:

  • 1 šálek bílé mouky 
  • 1 šálek špaldové mouky
  • ½ šálku bio másla (nakrájeného na malé kousky)
  • 3 polévkové lžíce organického třtinového cukru
  • 1 bio vejce
  • 2 polévkové lžíce filtrované vody

Krémová náplň:

  • 1 bio vejce 
  • ¼ šálku organického třtinového cukru
  • ¼ šálku organického másla (rozpuštěného)
  • ⅓ šálku mandlí (rozmixovaných v mlýnku)
  • ⅓ šálku mandlového másla

Ovocná náplň:

  • 450 g švestek (vypeckovaných, nakrájených)
  • 2 čajové lžičky organického třtinového cukru

Postup

  • Připravte si těsto tak, že rozšleháte mouku a cukr ve velké míse. Přidejte kostky studeného másla a promíchejte. 
  • V malé misce rozšlehejte vejce a přimíchejte vodu. Vše přidejte do směsi s moukou. 
  • Pomocí rukou promíchejte a vytvořte těsto. Vytvořte z něj kouli, zabalte jej do potravinové folie a nechte odpočinout 10 minut, ale ne víc než 30 minut – bylo by pak náročné jej vyválet.
  • Omyjte švestky, rozkrojte je na polovinu a vyjměte z nich pecky. Následně rozřízněte švestky na čtvrtiny. Švestky vložte do misky a posypejte je 1–2 lžícemi cukru. Promíchejte.
  • Vyjměte těsto z ledničky a, na pomoučeném vále, jej vyválejte směrem od středu ven. 
  • Předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Vyválené těsto složte na polovinu a poté znovu na polovinu. Jemně jej zvedněte a vložte do formy na koláče. 
  • Těsto opatrně zatlačte na dno formy a po jejích stranách. 
  • Vidličkou dno těsta propíchněte a vložte do trouby. Pečte 10 minut. 
  • V mlýnku rozdrťte mandle. 
  • V misce smíchejte všechny ingredience do krémové náplně a smíchejte s mandlemi. 
  • Těsto vyjměte z trouby a nalijte na něj směs vajec a mandlí. Přidejte vrstvu švestek a posypte cukrem. 
  • Pečte dalších 35–45 minut, dokud nebude kůrka po stranách zlatohnědá. 
  • Podávat můžete teplé nebo studené. Pokrm můžete doplnit také porcí vanilkové zmrzliny v bio kvalitě.

Francouzský koláč se švestkami, servírovaný v bílé zapékací míse.
zdroj: flexitariannutrition.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.