Máte rádi mezinárodní kuchyni?
Pak vyzkoušejte tento výborný francouzský recept, který je zdravý, díky vhodným ingrediencím a minimu cukru.
Ingredience
Těsto:
- 1 šálek bílé mouky
- 1 šálek špaldové mouky
- ½ šálku bio másla (nakrájeného na malé kousky)
- 3 polévkové lžíce organického třtinového cukru
- 1 bio vejce
- 2 polévkové lžíce filtrované vody
Krémová náplň:
- 1 bio vejce
- ¼ šálku organického třtinového cukru
- ¼ šálku organického másla (rozpuštěného)
- ⅓ šálku mandlí (rozmixovaných v mlýnku)
- ⅓ šálku mandlového másla
Ovocná náplň:
- 450 g švestek (vypeckovaných, nakrájených)
- 2 čajové lžičky organického třtinového cukru
Postup
- Připravte si těsto tak, že rozšleháte mouku a cukr ve velké míse. Přidejte kostky studeného másla a promíchejte.
- V malé misce rozšlehejte vejce a přimíchejte vodu. Vše přidejte do směsi s moukou.
- Pomocí rukou promíchejte a vytvořte těsto. Vytvořte z něj kouli, zabalte jej do potravinové folie a nechte odpočinout 10 minut, ale ne víc než 30 minut – bylo by pak náročné jej vyválet.
- Omyjte švestky, rozkrojte je na polovinu a vyjměte z nich pecky. Následně rozřízněte švestky na čtvrtiny. Švestky vložte do misky a posypejte je 1–2 lžícemi cukru. Promíchejte.
- Vyjměte těsto z ledničky a, na pomoučeném vále, jej vyválejte směrem od středu ven.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vyválené těsto složte na polovinu a poté znovu na polovinu. Jemně jej zvedněte a vložte do formy na koláče.
- Těsto opatrně zatlačte na dno formy a po jejích stranách.
- Vidličkou dno těsta propíchněte a vložte do trouby. Pečte 10 minut.
- V mlýnku rozdrťte mandle.
- V misce smíchejte všechny ingredience do krémové náplně a smíchejte s mandlemi.
- Těsto vyjměte z trouby a nalijte na něj směs vajec a mandlí. Přidejte vrstvu švestek a posypte cukrem.
- Pečte dalších 35–45 minut, dokud nebude kůrka po stranách zlatohnědá.
- Podávat můžete teplé nebo studené. Pokrm můžete doplnit také porcí vanilkové zmrzliny v bio kvalitě.