Že švestek není nikdy dost? Potom si je přidejte i na tento lahodný valašský koláč a upečte si ho se švestkovými povidly. Povidla a perník je kombinace, která neklame.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g hladké špaldové mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- 2 žloutky
- špetka soli
Na náplň
- 250 g povidel
- 50 ml rumu
- 40 g perníku (namletého)
- Lžička perníkového koření
Na drobenku
- 110 g hrubé mouky
- 55 g másla (změklého)
- 55 g cukru krupice
- Špetka soli
Na dokončení
- 200 g másla (rozpuštěného)
- Rum
- 50 g perníku (nastrouhaného)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Ve větší míse smícháme rozdrobené droždí s vlažným mlékem a na teplém necháme vzejít kvásek
- Když je kvásek hotový přidáme do něj zbylé ingredience na těsto
- Začneme zapracovávat těsto, které je hladké a měkké
- Mísu s těstem přikryjeme a necháme ho na teplém místě nakynout
- Mezitím si na povidlovou náplň smícháme povidla, rum, perníkové koření a perník
- Náplň smícháme, dokud není jednotná a hladká
- Na drobenku si smícháme všechny potřebné ingredience a vypracujeme sypkou směs
- Vykynuté těsto rozdělíme na několik dílů, které na pomoučené ploše rozválíme
- Těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem
- Centimetrové okraje koláče potřeme rozpuštěným máslem
- Na takto připravené těsto naneseme a rovnoměrně rozetřeme povidlovou náplň
- Celý koláč posypeme drobenkou
- Než frgál umístíme do trouby, tak ho ještě necháme alespoň 30 minut nakynout
- Koláč v troubě pečeme 8-10 minut
- Ihned po vyndání z trouby frgál pokapeme směsí rozpuštěného másla a rumu
- Posypeme nastrouhaným perníkem a počkáme až vychladnou