Příprava galantiny e jednodušší než si myslíte!
V našem článku se dozvíte vše podstatné od toho kde se vzala, až po tipy a triky jak si jí připravit v pohodlí domova.
Přinášíme vám dva jednoduché postupy jak si tuto lahodnou sváteční roládu připravit a vyšperkovat tak jakékoliv sváteční pohoštění s rodinou nebo přáteli.
Co je to galantina?
Galantina je francouzský masový pokrm, který se podává za studena jako terina nebo paštika.
Galantinky jsou známé jako luxusní a vybrané pokrmy, které se servírují při příležitostech.
Galantina je plněné (vykostěné) kuře, kachna nebo ryba. Při výrobě galantiny se vykostěné kuřecí maso plní velmi jemnou masovou zeleninovou nádivkou, pevně sroluje (vytvoří tvar rolky), zabalí a pošíruje ve vývaru.
Stručná historie galantiny
Starověký původ galantiny je patrný již z jejího názvu, který pochází ze středověkého latinského „želatina“ – s největší pravděpodobností odkazující na želatinu vyráběnou (a připravovanou) při vaření masa.
V minulosti byla vytvořena právě pro zprcování starého kuřete. Olivy jsou vždy v receptu, což je důkazem, že tento pokrm je skutečně z Picena.
Některé recepty také vyžadují mandle a vlašské ořechy nebo pistácie a lanýže ingredience společné pro Piceno.
Ale ve skutečnosti existuje opravdu mnoho verzí galantiny, které používají krůtu, kachnu, perličku, hovězí, vepřové a vařenou. Každopádně galantina se konzumuje studená a nakrájená.
Co je galantina obsahuje?
Galantina se obvykle vyrábějí z těchto ingrediencí:
- Kuřecí maso
- Kuřecí kůže
- Ostatní maso, včetně šunky, vepřového masa, klobásy atd.
- Nádivka, která může být z masa nebo vegetariánských lahůdek, jako jsou olivy, pistácie, špenát atd.
- Koření a aromatické látky, jako je česnek a cibule
- Máslo a smetana
- Víno nebo brandy
Druhy galantiny:
- Humří galantina
- Jehněčí galantina
- Fois gras galantine
- Turecká galantina
- Galantina z kachny
- Husí galantina
- Telecí galantina
- Křepelčí galantina
- Vánoční galantina
- Hovězí nebo steaková galantina
Jak připravit kuřecí galantinu?
- Maso na nádivku, okořeníme a necháme přes noc uležet.
- Maso umelte v mlýnku na maso nebo v kuchyňském robotu.
- Kuře vykostíme a zploštíme kůží dolů.
- Na zploštělé kuře rozprostřete sirové maso a další přísady do nádivky.
- Kuře a nádivku srolujte do ruličky a každý konec zastrkejte dovnitř rolky nebo je svažte venku.
- Ruličku zajistěte špejlí nebo provázkem.
- Galantinu bezpečně zabalte do plátna na přípravu krémového sýra.
- Galantinu povařte ve vývaru bohatém na želatinu a po dokončení ji vyjměte.
- Vývar ještě zredukujeme, přecedíme a dáme vychladit.
- Vychladlou galantinu rozbalte a znovu zabalte.
- Navrstvěte na ní zredukovaný vývar na aspik a přidejte jakékoli ozdoby, které budete chtít.
- Galantinu podávejte nakrájenou na plátky.
Postup na přípravu balotiny (pečená kuřecí galantina)
- Mletou masovou nebo zeleninovou nádivku okořeňte (maso můžete, ale nemusíte dále rozmělňovat na pastu)
- Kuře vykostíme a zploštíme kůží dolů
- Na zploštělé kuře rozprostřete sirové maso a další přísady do nádivky
- Kuře a nádivku srolujte do tuby a na každý konec zastrčíme
- Roli zajistěte špejlí nebo provázkem
- Pečeme v troubě.
- Ke galantine udělejte omáčku
- Galantinu necháme vychladnout, rozbalíme a podáváme nakrájenou na plátky s omáčkou
Můžete samozřejmě připravit i jiné druhy rolád! Inspirujte se například těmito recepty na záhoráckou roládu, nebo zkuste upéct tuto lahodnou kuřecí roládu, a nebo dokonce naší vegetariánskou sekanou z cukety.
Co ke galantině servírovat?
Galantinu můžete podávat samotnou nebo s plátky čerstvého chleba a dalšími přílohami, které byste našli na talíři s jinými uzeninami, jako je čerstvá zelenina.
Pinot Noir se dobře spáruje s drůběží galantinou.