Máslové kuře je jedním z nejoblíbenějších kari pokrmů na světě. Postup je jasný a snadný, stejně tak jako ingredience, které se v něm používají. Nemusíte hledat žádné složitosti, postupujte krok po kroku a připravíte si stejnou specialitu jako v Indii.
Co budeme potřebovat
Na marinádu
- 75 ml bílého jogurtu
- Lžíce citronové šťávy
- Lžička kurkumy
- 2 lžičky garam masala
- 3 stroužky česneku
- Lžička chilli (nebo kajenského pepře)
- Lžička mletého kmínu
- 5 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
- 750 g kuřecích stehenních řízků
Na kari
- 30 g ghí
- Plechovka rajčatového protlaku
- 100 ml smetany ke šlehání
- Lžíce cukru
- Špetka soli
Postup
- Na marinádu si smícháme všechny ingredience do jedné nádoby (vyjma kuřete)
- Přísady poté rozmixujeme v kuchyňském robotu, aby byla extra hladká
- Poté přidáme kuřecí řízky
- Nádobu přikryjeme a dáme jí alespoň na 3 hodiny odpočinout do lednice (nejlépe však přes noc)
- Na přípravu kuřete si na pánvi rozehřejeme ghí na vysokou teplotu
- Přidáme naložené kuře a vaříme přibližně 3 minuty z každé strany
- Vmícháme rajčatový protlak, smetanu, cukr a sůl
- Přidáme také zbývající marinádu, co nám zbyla v misce po kuřeti
- Teplotu pod pánví ztlumíme a vaříme dalších 20 minut
- Ochutnáme a podle našich preferencí dochutíme
- Takto připravené kuře na másle podáváme s basmati rýží
Garam Masala je směs koření, která je dnes běžně dostupná v supermarketech. Najdete ho v sekci koření a stojí přibližně stejně jako ostatní koření.