Perfektní způsob pro perfektní servis, to je garnýrování!
V dnešní době na něm záleží víc než kdy jindy a restaurace se předhánějí, kdo přijde s lepší prezentací svého jídla!
S naším článkem se dozvíte hromadu tipů, triků a technik, jak vyšperkovat váš talíř.
Co je garnýrování?
Jednoduše řečeno, je to způsob, jakým své jídlo prezentujete. Jde o to, že svět vnímáme svými smysly a to samé platí i u stolování. Garnýrování ovlivňuje, co vidíme, cítíme a chutnáme. A v dnešní době (v době instagramerů a foodblogerů) je garnýrování a prezentace důležitější než kdy jindy.
Dokonce byly vytvořeny i studie, které naznačují, že prezentace jídla může skutečně chuť jídla zlepšit.
Ve studii byly 60 lidem naservírovány 3 saláty, které testující měli ohodnotit před a poté, co je snědli.
Saláty měly stejné ingredience, ale odlišnou prezentaci. Jeden salát byl sestaven bez ohledu na prezentaci, jeden byl úhledně naaranžován a třetí připomínal obraz známého umělce.
Strávníci se usnesli, že třetí zmiňovaný chutná lépe (přesněji o 29 % lépe), i když používá úplně stejné přísady.
Jak garnýrovat?
K tomu, aby garnýrování bylo úspěšné, mělo by splňovat pět klíčových faktorů prezentace jídla:
- barevnost
- uspořádání
- vyváženost
- textura
- a to, jak snadné je pro hosty pokrm jíst
Techniky garnýrovaní
- Technika krajiny
- Technika volného tvaru
- Garnýrování na přírodních materiálech
- Futuristická technika
- Severská technika
- Technika „hra na schovávanou“
- Technika ponoření
- Technika plné misky
Techniku plně misky nejlépe aplikujte na tyto recepty na poke bowl!
10 tipů jak garnýrovat
- Tvořte vrstvy
Je důležité, abyste neoddělovali jídlo, které servírujete na talíř. Složky sestavujte zdola nahoru. Pro takové účely existují speciální prstencové formy, které vám vytvoří základnu pro další vrstvy.
- Maso krájejte vodorovně
Plátky masa nařežte ve 45 stupňovém úhlu, aby se ukázala jeho kvalita a struktura.
- Hrajte si s texturami
Hrajte si s texturou jednotlivých složek pokrmu, pěnami a omáčkami, aby jídlo vypadalo zajímavěji.
- Použijte kontrastní barvy
Vyhýbejte se ale umělým barvivům a místo toho použijte například matcha, moučkový cukr nebo přírodní barvy, abyste upoutali pozornost.
Nejjednodušší způsob, jak přidat pokrmu barvu, je začít pracovat s barevnějšími přísadami. Ingredience jako mrkev, brambory, květák, hlávkový salát, fazole a další mají různé a nádherné barvy. Připravte si pyré z fialového květáku a uvidíte ten markantní rozdíl.
- Přizpůsobte prezentaci jídla příležitosti
Řečeno s nadhledem, pokrmy budete servírovat při rodinné grilovačce, než u štědrovečerní tabule.
- Na talíři záleží
Záleží jak na správné velikosti, barvě i stylu talíře. Na barvě talíře záleží, protože talíř slouží jako plátno pro vaše jídlo.
- Obdélníkový nebo podlouhlý talíř – je efektivní, pokud máte spoustu malých malých ozdob, které se mohou vinout přes délku talíře, takže to vypadá jako zahrada.
- Čtvercový talíř – práce s ním je ošemetná, protože musíte talíř rozložit na mřížkový systém 9 bloků, aby byl výsledek na pohled příjemný.
- Kulatý talíř – Ty se používají nejčastěji. Snažte se, aby se nic nedostalo doprostřed (tzv. mrtvý bod), pokud to ovšem není záměr.
- Podávejte menší velikosti porcí
- Servírujte menší porce
Menší velikosti porcí byly označeny jako jeden z pěti nejžhavějších konceptů garnýrování pro rok 2019. V každém pokrmu nedržte více než šest prvků, aby talíře nevypadaly přeplněně.
- Používejte jedlé ozdoby a dekorace
Ozdoby jsou skvělým způsobem, jak upravit svůj pokrm, ale existuje několik zásad, kterými byste se měli při jejich používání řídit.
Ať už použijete cokoli, ať už je to bylinka, koření nebo květina, musí být jedlé. Všechno na talíři by mělo být použito s úmyslem pozvednout chuť pokrmů.
- Máte-li pochybnosti, držte se jednoduchosti
Přeplnění talíře zbytečnými oleji, kořením nebo zeleninou vám jen ubere, a jídlo, na jehož výrobě jste tak tvrdě pracovali, zanikne. Například dokonale propečený steak s trochou čerstvé řeřichy a opečenými baby brambor, jako garnýrování, bude naprosto dostačující.
- Přineste kus sebe
Kuchaři by měli přistupovat ke garnýrování jídla a prezentaci přistupovat stejně jako umělec ke svému uměleckému dílu.