Tyto medem glazované mrkve jsou jednoduchým receptem na plech, který ji promění každodenní na ohromující sladko-slanou přílohu.
Co budeme potřebovat
- 910 g mrkve (oloupané)
- 85 g medu
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce rozpuštěného másla nebo ghí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- petržel, tymián nebo jiné bylinky na ozdobu (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů.
- Poté nakrájejte mrkev na délku.
- V míse promíchejte nakrájenou mrkev s medem, česnekem, máslem, olejem a kořením.
- Mrkev vyložíme na plech a rozprostřeme.
- Pečte 20-25 minut, v polovině otočte.
- Můžete také 2–3 minuty grilovat, aby okraje zkaramelizovaly.
- Mrkev přendejte do servírovací misky a ozdobte nasekanými bylinkami.
Glazovaná karotka a cuketa
K tomuto receptu přidejte ještě 600 g cukety.
Cuketu přidejte do mísy s medovou směsí v kroku 3.
Mrkev pečte ve středně vyhřáté troubě 180°C 20 minut. Otočte mrkev.
Zvyšte teplotu na 200 °C. Umístěte cuketu na plech na mrkev.
Pečte dalších 20 minut, v polovině otočte cuketu nebo dokud zelenina nezměkne.