Gnocchi si můžete vychutnat na milion způsobů. Zjistěte jaké kombinace jsou nelepší a jak si je připravit doma

Pro italský večer jsou gnocchi skvělou volbou, kterou nikdy nikoho neurazíte.

Před tím něž se do tematického večera pustíte přečtete si veškeré potřebné informace, aby se vám povedly na první dobrou!

Vyberte si z obrovského množství omáček a příloh, se kterými lze noky zkombinovat. Nastudujte si nejlepší tipy na to, jak dosáhnout toho nejlepšího těsta a výsledného pokrmu.

Vše a mnohem více najdete v tomto článku.

Co jsou gnocchi neboli noky?

Gnocchi, je vlastně druh italského knedlíku servírovaný podobně jako těstoviny. Nejčastěji jsou připravovány z vařených brambor, mouky a vajec. Některé recepty na noky přidávají do těsta ricottu.. I když jsou bramborové noky určitě nejoblíbenější variantou, lze je ve skutečnosti připravit mnoha různými způsoby a z mnoha různých ingrediencí.

První oficiální recept na gnocchi je připisován římskému labužníkovi Marcusu Gaviu Apiciusovi a pochází z 1. století našeho letopočtu. Recept na noky obsahoval směs mouky a vody (nebo mléka), která byla osmažená, ochucená medem a černým pepřem.

O původu noků kolují různé příběhy. První noky byly vyrobeny z vody a mouky nebo chleba. V některých italských regionech dodnes přežívá tradice noků z chleba. Když brambory poprvé dorazily do Itálie, byly použity ke krmení zvířat a až koncem 19. století se bramborové noky dostaly na talíře.

Co jsou tyto nadýchané těstoviny zač?
Zdroj: elavegan.com

Jak na domácí gnocchi?

Jeden z našich nejoblíbenějších receptů na domácí noky vyžaduje pouze tři ingredience: vařené brambory, mouku a vejce.

Tipy na přípravu těch nejlepších gnocchi

  • Vyberte správný typ brambor. Brambory s vysokým obsahem škrobu (např. červenohnědé) dodají nokům lehkou texturu.
  • Uvařte brambory vcelku a neoloupané. Tento proces pomáhá zabránit tomu, aby absorbovaly přebytečnou vodu.
  • Slupku, poté odstraňte co nejdříve, aby se pára uvolnila a nevstřebala do dužiny.
  • Použijte lis nebo jemné struhadlo, místo rozmačkání. To vám zajistí jemnou texturu – nikdo nechce hrudkovité noky a také jim to přidá nadýchanost.
  • Z ještě teplých brambor vypracujte těsto. Tím podpoříte, aby se vejce spojilo s těstem.
  • Opatrně s moukou. Přesné množství se bude lišit v závislosti na mouce, bramborách a vlhkosti ve vaší kuchyni. Mouky přidáváme tolik, aby těsto drželo pohromadě, ale ne tolik, aby noky ztěžkly.
  • Než vytvarujete všechny noky, vytvarujte a uvařte jich jen pár. Pokud se noky rozpadnou, přidejte do těsta více mouky.
  • Se zmraženými noky se snáze manipuluje než když jsou čerstvé, a také při vaření lépe drží tvar.
  • Pozor, aby jste je nepřevařili. Pokud se vaše noky vaří příliš dlouho, mohou absorbovat příliš mnoho vody a stát se hutnými a žvýkacími.
  • Nepoužívejte cedník. Jemné noky se mohou při odkapání rozmáčknout. Odstraňte je z hrnce pomocí děrované lžíce a jemně promíchejte s omáčkou, aby se obalily.

Nabyté vědomosti rovnou můžete aplikovat v těchto rozmanitých receptech s noky.

Krok po kroku jak na gnocchi.
Zdroj: insidetherustickitchen.com
Krok po kroku jak na gnocchi.
Zdroj: insidetherustickitchen.com
Krok po kroku jak na gnocchi.
Zdroj: insidetherustickitchen.com
Krok po kroku jak na gnocchi.
Zdroj: insidetherustickitchen.com

Jaká je nejlepší omáčka na gnocchi?

Máslová omáčka se šalvějí

Šalvějová omáčka a noky jsou klasickou kombinací, kterou si Římané vychvalovali a vychutnávali pro její léčivé vlastnosti a věřilo se, že pomáhá při trávení masa, které, bylo součástí velkých římských hostin!

Rajčatová omáčka s bazalkou

Tato klasika se ukázala jako skvělá kombinace pro téměř jakýkoli tvar těstovin, včetně noků. Dvě z nejlepších italských ingrediencí se spojily a vytvořily něco lahodného. Čerstvá bazalka přidaná do omáčky během vaření zvýrazní chuť rajčat Podávejte posypané s Parmigiano Reggiano. Připravte si jednu z těchto krémových omáček z rajčat a zkombinujte jí s niky.

Noky v rajčatové omáčce s bazalkou.
Zdroj: baketotheroots.de

Gnocchi alla Sorrentina

Noky jsou pokryty rajčatovou omáčkou s lahodnými kousky čerstvého sýra mozzarella, který je v troubě rozpuštěný a jsou ozdobené čerstvou bazalkou. Zapečené noky si můžete připravit i v jiné kombinaci, kterou naleznete v těchto receptech na zapečené těstoviny.

Zapečené noky v omáčce z rajčat.
Zdroj: soniaperonaci.it

Parmigiano Reggiano a šalvějový krém

Tato omáčka je jednoduše vyrobena z nastrouhaného Parmigiano Reggiano, šalvěje a smetany.

Bazalkové pesto

Tento recept na omáčku k nokům vyžaduje trochu úsilí, protože se musí všechny ingredience nejprve rozdrtit v hmoždíři. Můžete to udělat i v kuchyňském robotu, ale pozorně sledujte konzistenci vašeho pesta, protože je snadné ho přemixovat. Klíčem k výrobě vynikajícího pesta je vysoce kvalitní olivový olej a čerstvá bazalka. Vše dochuťte nastrouhanými sýry  Parmigiano Reggiano nebo Pecorino.

Těstoviny v krémovém pestu.
Zdroj: littlesunnykitchen.com

Pistáciové pesto

Pesto se vyrábí jednoduše pomocí hmoždíře a má jemnou, ale neuvěřitelnou chuť. Všechny důležité informace o pestu se dozvíte v tomto článku, který se pestu věnuje.

Letní pesto z cukety a máty

Pesto z cukety a máty je lehká volba pro horké letní dny, kdy jsou cuketa a máta nejchutnější. Přidání chilli dodává pestu mírný nádech, který v jemné cuketě opravdu vynikne.

Hovězí ragú

Při výrobě ragú zvolte hovězí holeň, protože tento pracující sval, který se nachází na spodní části nohy, obsahuje velké množství pojivové tkáně, která se při pomalém dušení rozpadá. Proto si ponechejte dostatek času, abyste toto ragú nechali provařit při nízké teplotě, což pomáhá rozvinout texturu a chuť této omáčky.

Krémové masové ragú s těstovinami a vínem.
Zdroj: flavcity.com

Kachní ragú s olivami

Poslední omáčka na tomto seznamu je opravdová lahůdka! Kombinace jemného masa z kachních stehýnek s jemně nasládlou a ořechovou olivou Taggiasche je perfektní k lahodným měkkým nokům. Pokrm zakončete čerstvě nastrouhaným Parmigiano Reggiano. Podobně jako u ragú z hovězího masa, se i tato omáčka vaří velmi pomalu a dlouho, aby se chutě a vůně kachny s olivami a ostatními přísadami spojily.

S čím gnocchi servírovat?

Existuje nespočet receptů na noky, takže určit, který z nich je nejlepší, je těžké. Pro svůj tvar – malé nadýchané kuličky s vlnkami – jsou noky skvělé zejména do hustých omáček, ale výborné jsou také jen pokapané máslem s trochou šalvěje nebo se smetanovou omáčkou z gorgonzoly.

Gnocchi Primaverase připravují z bramborových noků a křupavé jarní zeleniny, jako je chřest, hrášek nebo fazolky, ale můžete přidat i cuketu, brokolici a další zeleninu
Gnocchi Sorrentinajsou noky zapečené v husté rajčatové omáčce a přelité spoustou sýra, typicky mozzarellou
Gnocchi Bolognesejsou, jak název napovídá, noky v bohaté boloňské omáčce
Skillet Gnocchije pohodlný způsob, jak proměnit noky v rychlou večeři. Noky se vaří na pánvi a smíchají se se zeleninou, jako je chřest, špenát nebo mangold, a mořskými plody, jako jsou krevety, a poté se dopečou pod grilem v troubě
Kuřecí polévka s nokyvzhledem k tomu, že klasické noky jsou na polévku trochu velké, kuřecí polévka se obvykle připravuje s mini noky
Špenátové gnochcijsou často kombinované s ricottou a jsou jednou z mnoha variací klasických bramborových noků.
Květákové gnocchitato bezlepková variace noků s nízkým obsahem sacharidů se vyrábí z čerstvého dušeného květáku a bezlepkové mouky, jako je manioková mouka a bramborový škrob
Bazalkové gnochci s ricottouv tomto receptu se používá sýr ricotta místo brambor k výrobě noků. Blanšírovaná bazalka a vejce se důkladně promíchají s plnotučnou ricottou, s trochou kajenského pepře, čerstvě nastrouhaným parmazánem a moukou, aby vzniklo nadýchané, jemné těsto.
Sladké bramborové nokytento recept lze připravit s máslovou dýní nebo ze sladkých brambor. Recept spárujte s česnekovo-šalvějovým máslem nebo omáčkou Alfredo. Vše završte čerstvě nastrouhaným sýrem Parmigiano-Reggiano.
Gnocchi s rajčatovou omáčkou a mozzarelloujsou zapečené noky v rajčatové omáčce s mozzarellou.
Jak servírovat a vychutnat si noky nejvíce.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Druhy gnocchi

Gnocchi di Patate
Tento typ gnocchi je nejrozšířenější po celém světě. Vyrábí se smícháním vajec, brambor a mouky do těsta podobného na těstoviny. Těsto se pak vyválí do provazců, nakrájí se na polštářovité kostky, vaří se, dokud nevyplavou na hladinu vody, a dochutí se při opékání na pánvi, podle vašich preferencí.

Stejně jako těstoviny můžete gnocchi doplnit bohatou smetanovou omáčkou, lahodnou marinarou nebo dokonce pouze jednoduchým olivovým olejem a bylinkovou směsí. Možnosti jsou nekonečné.

Výroba Gnocchi di Patate.
Zdroj: blog.giallozafferano.it

Gnocchi alla Romana
Římská verze tohoto jídla se vyrábí zcela odlišně, ale má podobnou chuť jako Gnocchi di Patate neboli bramborové noky. Spíše než z brambor a mouky se tento typ gnocchi vyrábí z krupice, hrubé  pšenice s vysokým obsahem bílkovin podobné polentě.

Krupicová kaše se uvaří v mléce nebo vodě, rozloží na plech, aby vychladla a ztvrdla, a nakonec se nakrájí na kulaté disky. Disky se navrství do zapékací mísy a přelijí se máslem, sýrem a řadou dalších chutných přísad, na které máte zrovna chuť. Pečou se do zlatohněda a podávají se přímo z horké pánve.

Výroba Gnocchi alla Romana.
Zdroj: bronmarshall.com

Gnocchi Parisienne
Jsou to francouzské gnocchi, které se připravují z kombinace mouky, vejce a vody, často smíchané s bylinkami a sýrem. Směs se poté nabere do vytlačovacího sáčku, těsto se vytlačuje a krájí se přímo do hrnce s vroucí vodou.

Když jsou noky hotové, vyplavou nahoru. Stejně jako bramborové noky se opečou na pánvi s vaší oblíbenou omáčkou nebo se zeleninou.

Gnocchi Parisienne nejlepší francouzské noky.
Zdroj: greatitalianchefs.com

Nutriční hodnoty gnocchi (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
163 kcal35 g0.1 g0.5 g0 g4 g0 g1.4 g

Jak skladovat gnocchi?

Pokud jde o skladování noků, existují dvě možnosti:
Uvařte noky a uložte je ve vzduchotěsné nádobě do lednice, až na 2 dny
Neuvařené noky zmrazte. Syrové těsto na noky vydrží v mrazáku až 6 týdnů

Jak skladovat čerstvé gnocchi

Pokud plánujete sníst své noky během několika dní od jejich přípravy, nejlepší věcí, kterou uděláte, je předvařit je a dát do lednice. Pro dlouhodobější skladování nebo pro uchování tepelně neupravených noků byste je měli zmrazit.

Neuvařeným nokům, to v lednici nesvědčí. Když dáte syrové těsto na noky do lednice, brambory dále prosakují vodu do těsta, takže je lepkavé a vlhké. Noky budou mít tendenci se přilepit na jakýkoli tác, na který je položíte, a mohou také ztratit svůj tvar. Dalším problémem, který můžete mít, je, že noky zešednou. Brambory totiž oxidují.

Jak uchovávat vařené gnocchi

Pokud jsou noky již v omáčce, je to v pořádku, ale mohou získat kašovitou konzistenci. Pokud jsou noky již v omáčce, stačí je uložit do vzduchotěsné nádoby. Vydrží 2-3 dny.

Vařené noky skladujeme nejlépe samostatně bez omáčky. Chcete-li uvařené noky uložit do lednice (bez omáčky), postupujte takto:
Naplňte misku studenou vodou a kostkami ledu.
Uvařte noky.
Když je hotovo, vyjměte je z hrnce pomocí děrované lžíce.
Noky vložte do misky s ledovou vodou, aby vychladly.
Vychladlé noky sceďte.
Noky dejte do vzduchotěsné nádoby, pokapejte malým množstvím olivového oleje, aby se noky neslepily.
Nechte v chladničce po dobu 2 dnů.

Pro ohřátí stačí noky ohřát na sporáku ve vaší oblíbené omáčce.

Jak zmrazit noky

Pokud plánujete uchovávat noky déle než několik dní, je nejlepší je zmrazit. Zmrazení je obvykle nejlepší volbou, pokud jde o dlouhodobé skladování.

Jak zmrazit nevařené gnocchi (těsto na gnocchi)

Vždy je nejlepší si noky ze syrového těsta vytvarovat, než je zmrazíte. Po zmrazení a rozmrazení může být obtížné těsto tvarovat. Noky před zmrazením obalte v mouce, aby se neslepily. Gnocchi byste měli vařit přímo zmražené. Není třeba rozmrazovat. Vařte jako čerstvé noky. Může dojít k mírné změně textury, ale nic patrného.

Jak zmrazit vařené gnocchi

Jediný čas, kdy zmrazit vařené noky, je, pokud jste je uvařili. Přemístěte noky do vzduchotěsné nádoby nebo misku přikryjte vrstvou plastového obalu a alobalem a vložte do mrazničky. Chcete-li pokrm znovu zahřát, ohřívejte jej v troubě zmrzlý, dokud se neprohřeje. Pokud máte pocit, že je pokrm trochu suchý, můžete přidat omáčku nebo sýr navíc.

Jak sladovat uvařené noky v pytlíku.
Zdroj: scrummylane.com

Jak dlouho vydrží noky?

Čerstvé nevařené noky vydrží několik hodin, než se slepí, ale v mrazáku vydrží až 6 týdnů. Uvařené noky vydrží v lednici 2 dny, ale nedoporučuje se je zmrazovat.

Můžete ohřát noky?

Ano, ohřát noky je jednoduché. Chcete-li ohřát vařené noky, které leží v lednici, ohřejte je na sporáku v omáčce dle vašeho výběru. Znovu je nevařte. Jemné zahřátí je vše, co je potřeba.

Pokud jsou vaše uvařené noky již v omáčce, můžete použít mikrovlnnou troubu.

Chcete-li mražené noky ohřát, vložte je rovnou do velkého hrnce s vroucí vodou. Nenechávejte je rozmrazit.

Je důležité použít velký hrnec a ujistit se, že se voda vaří, protože noky sníží teplotu vody, když je do ní vložíte. Pokud je voda příliš studená, noky to zničí. Pokud máte na jednu pánev příliš mnoho noků, vařte je po dávkách.

Ohřívání zmražených noků bude trvat o něco déle než u čerstvých noků.

Použité zdroje

The 9 Best Sauces for Gnocchi, Lia Mondav, Pasta Evangelist 20. 01. 2020
What's Orzo and How Do I Cook It?, Lauren David, All Recipes 27. 12. 2020
GNOCCHI AROUND THE GLOBE, Life Tastes Good 15. 04. 2015
Tips for Making Great Gnocchi, Jenn Louis, Fine Cooking