Plněné noky jsou, tak trochu moderní věc a je tu spousta prostoru pro experimenty. A přestože se noky ripieni začaly objevovat v obchodech s potravinami, lze je snadno vyrobit doma. Připravte si s námi i tento recept na žampionovou polévku, je dokonalá.
Co budeme potřebovat
Na noky
- 750 g brambor
- 175 g polohrubé mouky
- 1 velké vejce
- 1 lžička soli
Na náplň
- 2 lžíce másla
- 500 g žampionů
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- 90 g tuhé ricotty z plnotučného mléka
- 50 g Parmigiano-Reggiano
- 1 polévková lžíce mascarpone
- 1 špetka soli a pepře
Na omáčku
- 70 g másla
- trochu vody z noků
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- špetka sýra Parmigiano-Reggiano
Postup
- Brambory neloupejte a uvařte.
- Brambory oloupejte a rozmačkejte, nechte je zcela vychladnout.
- Rozpalte velkou pánev na středně vysokou teplotu. Přidejte máslo a po rozpuštění přidejte nakrájené houby a velkou špetku soli.
- Za občasného míchání restujte 10 až 12 minut, dokud nepustí šťávu a nezačnou hnědnout.
- Sundejte z plotny a vmíchejte nasekaný česnek a lístky tymiánu.
- Dochuťte solí a pepřem a nechte úplně vychladnout.
- Jakmile houby vychladnou, přidejte k nim sýry a společně vše rozmixujte, dokud dobře propojené.
- Přeneste náplň do misky a chlaďte, dokud nebude připravena k použití, nebo alespoň 30 minut, aby ztuhla.
- Smíchejte mouku a sůl ve velké míse a udělejte uprostřed důlek.
- Do středu prohlubně přidejte brambory a polovinu rozšlehaného vejce.
- Mouku z vnějšku mísy ze všech stran jemně vmícháme do bramborové směsi, až se vše spojí do hutné hmoty.
- Těsto přendejte na rovnou plochu a velmi krátce hněťte, dokud se vše rovnoměrně nespojí, ne déle než minutu. Těsto pevně zabalte do fólie a dejte ho na 10-15 minut do mrazáku odpočinout.
- Plech vyložíme pečicím papírem a povrch poprášíme moukou.
- Z těsta vyválejte provaz o průměru asi 3 cm.
- Rozřízněte ho na polovinu a poté každou polovinu nakrájejte na 5 nebo 6 kusů.
- Jemně na každý kousek zatlačte prsty, aby vytvořil malý plochý kruh.
- Do středu kruhu přidejte asi ½ lžičky náplně. Těsto opatrně přehněte kolem náplně a přimáčkněte, aby se uzavřelo.
- Hotové noky dejte asi na 15 minut do lednice, aby před vařením ztuhly.
- Přiveďte k varu velký hrnec s vodou a dobře osolte.
- Opatrně přidejte noky do vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou.
- Připravte si omáčku. Přidejte máslo a několik snítek tymiánu do velkého hrnce na střední teplotu.
- Jakmile se máslo téměř rozpustí, přidejte k máslu několik lžic vody z noků a intenzivně míchejte, aby se vše spojilo.
- Rychle by měla vzniknout lesklá omáčka! Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Noky přendejte do máslové omáčky a jemně zamíchejte , aby se obalily.