Luxusní domácí dýňové noky s máslem, čerstvou šalvějí a orestovaným prosciuttem jsou dokonalým nejen podzimním pokrmem, jehož příprava je navíc překvapivě jednoduchá a rychlá!
Co budete potřebovat
- 400 g vařené dýně
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžička jemné soli
- 1,5 lžíce másla
- 2 plátky prosciutta nakrájené na tenké proužky
- 100 g strouhaného sýra pecorino
- 8 listů šalvěje
- 1 lžička soli na vaření noků
- dýňová semínka
Postup
- Uvařenou dýni rozmixujte v kuchyňském robotu.
- Do nádoby mixéru přidejte mouku, vejce a sůl a vše společně prohněťte, ale nepřehněťte, jinak budou gnocchi gumové.
- Pokud je těsto na vále příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
- Pomůže také, když ho necháte 30 minut odležet v lednici.
- Těsto rozdělte na 8 dílů a každý rozválejte na šířku palce, poté nakrájejte na kousky velikosti palce.
- Vytvarované gnocchi pokládejte na lehce pomoučněnou plochu a nechte je tam, dokud je nebudete vařit.
- Přiveďte k varu velké množství osolené vody a přidejte gnocchi.
- Když gnocchi vyplavou na povrch, jsou hotové.
- To by mělo trvat asi dvě minuty.
- Pokud nevyplavou, je možné, že se přilepily ke dnu nebo jeden ke druhému.
- Použijte vařečku a jemně promíchejte vodu.
- Před vařením gnocchi si připravte omáčku.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo.
- Přidejte lístky šalvěje a proužky prosciutta.
- Restujte několik minut, dokud nebude prosciutto křupavé.
- Vypněte sporák.
- Když jsou gnocchi uvařené, dobře je sceďte a přidejte na pánev k prosciuttu.
- Přidejte nastrouhané pecorino a dobře promíchejte.
- Ihned podávejte s trochou extra pecorina a nasekanými dýňovými semínky.