Gratinovaná cuketa s bramborami a slaninou

Gratinovaná cuketa s bramborami a slaninou
Příprava: 20 minut Vaření: 90 minut Počet porcí: 3

Brambory s cuketou nakrájené na tenké plátky vytváří texturu, která se bude božsky rozplývat  v ústech. Přidejte k tomu bohatou sýrovou omáčku, křupavou slaninu a máslovou drobenku a máte naprosto geniální pokrm, který ocení nejen vaše rodina!

Co budete potřebovat

  • 125 g uzené slaniny
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1 malý řapík řapíkatého celeru, nakrájený na jemné kostičky
  • 1 velký stroužek česneku, nasekaný nadrobno
  • 25 g másla
  • 2 lžíce špaldové mouky
  • 1 šálek mléka
  • ½ šálku kuřecího vývaru
  • 75 g strouhaného čedaru
  • 1 lžička soli
  • 300 g cukety nakrájené na plátky o tloušťce 1 mm
  • 250 g brambor nakrájených na 1 mm silné plátky
  • olej

Na drobenku:

  • 100 g cukety nastrouhané najemno
  • 50 g strouhaného čedaru
  • ½ šálku špaldové mouky
  • ¼ šálku ovesných vloček
  • 25 g másla, změklého
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Čtvercovou zapékací misku o průměru 21 cm lehce vymažte tukem.
  • Ve velké pánvi rozehřejte na středně vysokém plameni trochu oleje.
  • Přidejte slaninu a opékejte ji z obou stran pár minut, dokud nezhnědne a z obou stran nebude křupavá.
  • Přendejte slaninu na papírovou utěrku, nakrájejte ji na kousky velikosti sousta a dejte stranou.
  • Přidejte 1 lžíci vody do pánve, kde jste si ponechali tuk ze slaniny a vraťte plamen na střední teplotu.
  • Přidejte cibuli, česnek, sůl a řapíkatý celer.
  • Vařte za občasného míchání 10 minut.
  • Přidejte máslo a po rozpuštění vmíchejte špaldovou mouku.
  • Pomalu přilévejte mléko a šlehejte, aby ve směsi nebyly žádné hrudky.
  • Vmíchejte kuřecí vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 10–15 minut.
  • Sundejte z plotny a promíchejte s nakrájenou slaninou a strouhaným sýrem.
  • Ve velké míse smíchejte plátky cukety a brambor.
  • Přidejte kapku oleje a promíchejte rukama, aby se vše obalilo.
  • Položte třetinu směsi cukety a brambor na dno připravené zapékací mísy.
  • Na zeleninu nalijte třetinu omáčky.
  • Opakujte dvakrát, dokud vše nespotřebujete.
  • Smíchejte všechny ingredience na drobenku v malé misce (kromě másla).
  • Rukama do směsi vetřete máslo, aby vám vznikla drobivá směs.
  • Rovnoměrně rozdrobte přes vršek pokrmu ke gratinování a lehce pokapejte olejem.
  • Zabalte zapékací mísu do alobalu a pečte 30 minut.
  • Odstraňte alobal a vraťte do trouby na dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne a drobenka pěkně nezhnědne.
  • Podávejte horké.
Zapékaná zelenina se slaninou a drobenkou v zapékací míse.
www.nzherald.co.nz

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.