Brambory s cuketou nakrájené na tenké plátky vytváří texturu, která se bude božsky rozplývat v ústech. Přidejte k tomu bohatou sýrovou omáčku, křupavou slaninu a máslovou drobenku a máte naprosto geniální pokrm, který ocení nejen vaše rodina!
Co budete potřebovat
- 125 g uzené slaniny
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 malý řapík řapíkatého celeru, nakrájený na jemné kostičky
- 1 velký stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- 25 g másla
- 2 lžíce špaldové mouky
- 1 šálek mléka
- ½ šálku kuřecího vývaru
- 75 g strouhaného čedaru
- 1 lžička soli
- 300 g cukety nakrájené na plátky o tloušťce 1 mm
- 250 g brambor nakrájených na 1 mm silné plátky
- olej
Na drobenku:
- 100 g cukety nastrouhané najemno
- 50 g strouhaného čedaru
- ½ šálku špaldové mouky
- ¼ šálku ovesných vloček
- 25 g másla, změklého
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Čtvercovou zapékací misku o průměru 21 cm lehce vymažte tukem.
- Ve velké pánvi rozehřejte na středně vysokém plameni trochu oleje.
- Přidejte slaninu a opékejte ji z obou stran pár minut, dokud nezhnědne a z obou stran nebude křupavá.
- Přendejte slaninu na papírovou utěrku, nakrájejte ji na kousky velikosti sousta a dejte stranou.
- Přidejte 1 lžíci vody do pánve, kde jste si ponechali tuk ze slaniny a vraťte plamen na střední teplotu.
- Přidejte cibuli, česnek, sůl a řapíkatý celer.
- Vařte za občasného míchání 10 minut.
- Přidejte máslo a po rozpuštění vmíchejte špaldovou mouku.
- Pomalu přilévejte mléko a šlehejte, aby ve směsi nebyly žádné hrudky.
- Vmíchejte kuřecí vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 10–15 minut.
- Sundejte z plotny a promíchejte s nakrájenou slaninou a strouhaným sýrem.
- Ve velké míse smíchejte plátky cukety a brambor.
- Přidejte kapku oleje a promíchejte rukama, aby se vše obalilo.
- Položte třetinu směsi cukety a brambor na dno připravené zapékací mísy.
- Na zeleninu nalijte třetinu omáčky.
- Opakujte dvakrát, dokud vše nespotřebujete.
- Smíchejte všechny ingredience na drobenku v malé misce (kromě másla).
- Rukama do směsi vetřete máslo, aby vám vznikla drobivá směs.
- Rovnoměrně rozdrobte přes vršek pokrmu ke gratinování a lehce pokapejte olejem.
- Zabalte zapékací mísu do alobalu a pečte 30 minut.
- Odstraňte alobal a vraťte do trouby na dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne a drobenka pěkně nezhnědne.
- Podávejte horké.