Pokud vám zbylo nějaké pečené kuře, přidejte ho k pórku a máslové dýni ve smetanové omáčce, vše poklaďte kousky ciabatty, posypte sýrem a za 20 minut máte naprosto luxusní oběd či večeři!
Co budete potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená nahrubo
- 1 pórek, rozpůlený a nakrájený
- 350 g máslové dýně, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na 2 cm kousky
- 75 g másla
- 75 g hladké mouky
- 800 ml kuřecího vývaru
- 1 lžička dijonské hořčice
- 3 lžíce crème fraîche
- 350 g vařeného kuřete nakrájeného na kousky
- nasekané lístky ze 4 snítek čerstvého tymiánu lístky plus pár lístků navíc
- 75 g ciabatty, natrhané na hrubé kousky
- 60 g sýra Gruyère, strouhaného
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni 1 lžíci oleje.
- Přidejte cibuli a pórek a opékejte do změknutí.
- Vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Přidejte dýni, okořeňte a restujte 10 minut, dokud nezměkne.
- Dejte stranou s cibulí a pórkem.
- Na pánvi rozpusťte máslo, vmíchejte mouku na jíšku a vařte 2-3 minuty.
- Do jíšky po troškách přilévejte vývar a míchejte, dokud nebudete mít hladkou směs.
- Přidejte hořčici, tymián a crème fraîche.
- Okořeňte a vmíchejte kuře a odloženou cibuli, pórek a dýni.
- Rovnoměrně směs nandejte do dvoulitrové zapékací mísy.
- Posypte kousky ciabatty, sýrem gruyère a extra tymiánem.
- Okořeňte a poté pokapejte zbytkem oleje.
- Pečte 20 minut, dokud gratin nezezlátne.
- Dobrou chuť!