Růžičková kapusta orestovaná dokřupova, přelitá lehkou sýrovou omáčkou z parmezánu a sýru gruyere a nakonec zapečená dohněda, je perfektní sváteční pokrm, který si zamiluje celá rodina!
Ingredience
- 450 g růžičkové kapusty, zbavené vnějších listů a nakrájené na polovinu
- 1/4 lžičky soli
- černý pepř, podle chuti
- olivový olej ve spreji
- 1/2 lžíce másla
- 1/3 šálku nakrájené šalotky
- 2 lžičky hladké mouky
- 3/4 šálku nízkotučného mléka
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- 60 g strouhaného sýru Gruyere
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Zapékací mísu o rozměrech 20 x 30 cm postříkejte olivovým olejem.
- Přidejte růžičkovou kapustu a dochuťte solí a pepřem.
- Nastříkejte na kapustičky více olivového oleje a vložte mísu do spodní třetiny trouby.
- Pečte 15 minut, promíchejte a pečte dalších 10 minut.
- Mezitím rozehřejte střední nepřilnavou pánev na středním plameni.
- Přidejte máslo a nechte ho rozpustit, poté přidejte šalotku a restujte do změknutí, asi 4 až 5 minut.
- K šalotce přisypte mouku a vytvořte jíšku.
- Šlehejte 1 až 2 minuty.
- Přidejte mléko a míchejte vařečkou, dokud se jíška nezapracuje do mléka.
- Vařte na středně mírném ohni asi 4 minuty za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne.
- Do bílé omáčky přidejte čerstvý tymián, parmazán a polovinu nastrouhaného sýra Gruyere a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nezapracuje do omáčky.
- Nalijte směs na růžičkovou kapustu a posypte zbylým sýrem.
- Pečte 15 minut, dokud povrch lehce nezhnědne.
- Užijte si to!