Gratinovaná růžičková kapusta

Gratinovaná růžičková kapusta

Růžičková kapusta orestovaná dokřupova, přelitá lehkou sýrovou omáčkou z parmezánu a sýru gruyere a nakonec zapečená dohněda, je perfektní sváteční pokrm, který si zamiluje celá rodina!

Ingredience

  • 450 g růžičkové kapusty, zbavené vnějších listů a nakrájené na polovinu
  • 1/4 lžičky soli
  • černý pepř, podle chuti
  • olivový olej ve spreji
  • 1/2 lžíce másla
  • 1/3 šálku nakrájené šalotky
  • 2 lžičky hladké mouky   
  • 3/4 šálku nízkotučného mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 60 g strouhaného sýru Gruyere

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Zapékací mísu o rozměrech 20 x 30 cm postříkejte olivovým olejem.
  3. Přidejte růžičkovou kapustu a dochuťte solí a pepřem.
  4. Nastříkejte na kapustičky více olivového oleje a vložte mísu do spodní třetiny trouby.
  5. Pečte 15 minut, promíchejte a pečte dalších 10 minut.
  6. Mezitím rozehřejte střední nepřilnavou pánev na středním plameni.
  7. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit, poté přidejte šalotku a restujte do změknutí, asi 4 až 5 minut.
  8. K šalotce přisypte mouku a vytvořte jíšku.
  9. Šlehejte 1 až 2 minuty.
  10. Přidejte mléko a míchejte vařečkou, dokud se jíška nezapracuje do mléka.
  11. Vařte na středně mírném ohni asi 4 minuty za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne.
  12. Do bílé omáčky přidejte čerstvý tymián, parmazán a polovinu nastrouhaného sýra Gruyere a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nezapracuje do omáčky.
  13. Nalijte směs na růžičkovou kapustu a posypte zbylým sýrem.
  14. Pečte 15 minut, dokud povrch lehce nezhnědne.
  15. Užijte si to!
Zapečená růžičková kapusta s lehkou sýrovou omáčkou z parmezánu a sýru gruyere, servírovaná v zapékací misce.
www.skinnytaste.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.