Zapékané brambory s květákem a kozím sýrem jsou perfektní přílohou či předkrmem, který uspokojí všechny vaše hosty!
Co budete potřebovat
- 1 střední květák, nakrájený na růžičky
- 1 střední brambor, nakrájený na kostičky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžíce drcených semínek koriandru
- 1 střední cibule, nahrubo nakrájená
- 4 nasekané stroužky česnek
- 400 g konzervovaných krájených rajčat
- ½ lžičky kajenského pepře (volitelně)
- ½ lžičky garam masaly (volitelně)
- černý pepř podle chuti
- sůl podle chuti
- 2 velká vejce
- ⅓ šálku smetany ke šlehání
- 110 g kozího sýra
- 5 snítek koriandru
- ⅓ šálku parmazánu
- jarní cibulka (volitelně)
Postup
- Do velké pánve přidejte 2 lžíce olivového oleje a lžíci másla.
- K tomu přidejte růžičky květáku a na kostičky nakrájené brambory, posypte solí a opékejte, dokud květák nezíská zlatohnědou barvu.
- Na středním plameni by to mělo trvat asi 20 minut.
- Mezitím do jiné pánve přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje.
- Přidejte kmín, drcená semínka koriandru, nakrájenou cibuli a restujte, dokud cibule nezesklovatí.
- Nyní přidejte nakrájené stroužky česneku a pokračujte v restování, dokud cibule nezíská zlatohnědou barvu.
- Poté přidejte plechovku nakrájených rajčat a dochuťte solí, mletým černým pepřem a případně trochou kajenského pepře a garam masaly.
- Vařte, dokud se většina tekutiny z nakrájených rajčat neodpaří.
- Mělo by to trvat asi 20 až 25 minut.
- Do misky rozklepněte dvě vejce.
- Přidejte smetanu a poloviční porci kozího sýra a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Nechte stranou.
- Předehřejte troubu na 190°C a vymažte 25 cm pekáč nebo zapékací misku máslem.
- Jakmile orestovaný květák s bramborami mírně vychladnou, přidejte k nim směs cibule a rajčat, rozšlehanou směs vajec a kozího sýra, parmazán, nasekané lístky koriandru a dobře promíchejte..
- Vše přendejte na vymaštěný pekáč.
- Vršek potřete zbylým kozím sýrem (čím více, tím lépe) a pečte v troubě do zlatova.
- Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat.
- Ozdobte nasekanými lístky koriandru a jarní cibulkou a podávejte!