Gratinovaná zelenina se smetanou a sýrem

Gratinovaná zelenina se smetanou a sýrem
Příprava: 20 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 4

Zapékané červené brambory, batáty a celer s parmazánem a sýrem gruyere jsou zdravější verzí klasických gratinovaných brambor. Zároveň se jedná o velmi chutný pokrm, který poslouží jako dokonalá příloha či samostatný hlavní chod.

Co budete potřebovat

  • 2 batáty, oloupané a nakrájené na 0,5 cm silné plátky
  • 2 červené brambory, oloupané a nakrájené na 0,5 cm silné plátky
  • 1 celeru, oloupaný a nakrájený na 0,5 cm silné plátky
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku parmazánu, strouhaného
  • 1,5 šálku sýra gruyere, nastrouhaného
  • 2 šálky smetany na vaření
  • 1 thajská chilli paprička, nasekaná
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 šálku nakrájené jarní cibulky
  • 1 lžička nasekaných čerstvých bylinek, jako je rozmarýn a tymián
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře

Postup

  • Předehřejte troubu na 190°C.
  • Batáty, brambory a celer nakrájejte na tenké plátky.   
  • V malém hrnci smíchejte smetanu, jarní cibulku, česnek, chilli a bylinky.
  • Přiveďte k varu.
  • Osolte a opepřete.
  • Dejte stranou.
  • Batáty navrstvěte do zapékací mísy postříkané olejem ve spreji.
  • Posypte 1 lžící hladké mouky.
  • Přidejte vrstvu sýra.
  • Část smetanové směsi nalijte na batáty.
  • Přidejte vrstvu červených brambor, mouku a trochu smetanové směsi.
  • To samé udělejte s celerem.
  • Pokračujte ve vrstvení, dokud nespotřebujete všechny brambory, batáty, celer, mouku a smetanovou směs.
  • Zeleninu posypte zbylým strouhaným sýrem.
  • Zapékací mísu zakryjte alobalem a pečte 50-60 minut.
  • Na posledních 10 minut pečení alobal sundejte.
  • Vyjměte z trouby a podávejte.
Zapékané červené brambory, batáty a celer s parmazánem a sýrem gruyere v zapékací míse.
www.thevintagemixer.com

Zapékání neboli gratinování patří mezi oblíbené způsoby přípravy pokrmů hlavně díky své jednoduchosti a výtečným výsledkům. Připravili jsme si pro vás i dalších 7 vynikajících receptů na gratinované pokrmy, které si oblíbíte.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.