Zapékané červené brambory, batáty a celer s parmazánem a sýrem gruyere jsou zdravější verzí klasických gratinovaných brambor. Zároveň se jedná o velmi chutný pokrm, který poslouží jako dokonalá příloha či samostatný hlavní chod.
Co budete potřebovat
- 2 batáty, oloupané a nakrájené na 0,5 cm silné plátky
- 2 červené brambory, oloupané a nakrájené na 0,5 cm silné plátky
- 1 celeru, oloupaný a nakrájený na 0,5 cm silné plátky
- 1/3 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku parmazánu, strouhaného
- 1,5 šálku sýra gruyere, nastrouhaného
- 2 šálky smetany na vaření
- 1 thajská chilli paprička, nasekaná
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 šálku nakrájené jarní cibulky
- 1 lžička nasekaných čerstvých bylinek, jako je rozmarýn a tymián
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Batáty, brambory a celer nakrájejte na tenké plátky.
- V malém hrnci smíchejte smetanu, jarní cibulku, česnek, chilli a bylinky.
- Přiveďte k varu.
- Osolte a opepřete.
- Dejte stranou.
- Batáty navrstvěte do zapékací mísy postříkané olejem ve spreji.
- Posypte 1 lžící hladké mouky.
- Přidejte vrstvu sýra.
- Část smetanové směsi nalijte na batáty.
- Přidejte vrstvu červených brambor, mouku a trochu smetanové směsi.
- To samé udělejte s celerem.
- Pokračujte ve vrstvení, dokud nespotřebujete všechny brambory, batáty, celer, mouku a smetanovou směs.
- Zeleninu posypte zbylým strouhaným sýrem.
- Zapékací mísu zakryjte alobalem a pečte 50-60 minut.
- Na posledních 10 minut pečení alobal sundejte.
- Vyjměte z trouby a podávejte.
Zapékání neboli gratinování patří mezi oblíbené způsoby přípravy pokrmů hlavně díky své jednoduchosti a výtečným výsledkům. Připravili jsme si pro vás i dalších 7 vynikajících receptů na gratinované pokrmy, které si oblíbíte.