Gratinované batáty s červeným zelím

Gratinované batáty s červeným zelím

Tohle je naprosto perfektní zeleninové jídlo, kde výrazná chuť červeného zelí s vínem a kořením skvěle kontrastuje se sladkými batáty a smetanou. Dokonalost!

Co budete potřebovat

  • 2 velké batáty
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 1 celý muškátový oříšek

Na červené zelí:

  • 25 g kachního tuku
  • 125 g cibule
  • 5 g kmínu
  • 4 hřebíčky
  • 2 g jalovce
  • 2 bobkové listy
  • 250 ml červeného vína
  • 100 ml jablečné šťávy
  • 100 g velkých brambor
  • 50 g medu
  • 125 g másla

Postup

  • Předehřejte troubu na 170 °C.
  • Červené zelí dejte do cedníku, posypte 1 lžící soli a nechte hodinu odležet.
  • Po hodině zelí opláchněte.
  • Kachní sádlo rozpusťte ve velké žáruvzdorné pánvi na středním plameni.
  • Přidejte cibuli, kmín, hřebíček, jalovec a bobkové listy a opékejte, dokud cibule nezezlátne.
  • Do pánve přidejte zelí, víno a jablečnou šťávu.
  • Přikryjte pečícím papírem, přendejte do trouby a pečte 1 hodinu, dokud se většina tekutiny neodpaří.
  • Přidejte brambory a pečte dalších 30 minut – brambory dodají zelí krémovou texturu.
  • Vyjměte z trouby a vmíchejte med.
  • Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Do horké směsi vmíchejte máslo.
  • Zvyšte teplotu trouby na 180 °C.
  • Na zelí v pánvi položte kolečka sladkých brambor a pomalu zalijte smetanou.
  • Posypte trochou muškátového oříšku a dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Pečte 30–45 minut nebo dozlatova.
  • Podávejte horké.
Zapékané sladké brambory se zelím na pánvi.
www.chefspencil.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.