Tohle je naprosto perfektní zeleninové jídlo, kde výrazná chuť červeného zelí s vínem a kořením skvěle kontrastuje se sladkými batáty a smetanou. Dokonalost!
Co budete potřebovat
- 2 velké batáty
- 600 ml smetany ke šlehání
- 1 celý muškátový oříšek
Na červené zelí:
- 25 g kachního tuku
- 125 g cibule
- 5 g kmínu
- 4 hřebíčky
- 2 g jalovce
- 2 bobkové listy
- 250 ml červeného vína
- 100 ml jablečné šťávy
- 100 g velkých brambor
- 50 g medu
- 125 g másla
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Červené zelí dejte do cedníku, posypte 1 lžící soli a nechte hodinu odležet.
- Po hodině zelí opláchněte.
- Kachní sádlo rozpusťte ve velké žáruvzdorné pánvi na středním plameni.
- Přidejte cibuli, kmín, hřebíček, jalovec a bobkové listy a opékejte, dokud cibule nezezlátne.
- Do pánve přidejte zelí, víno a jablečnou šťávu.
- Přikryjte pečícím papírem, přendejte do trouby a pečte 1 hodinu, dokud se většina tekutiny neodpaří.
- Přidejte brambory a pečte dalších 30 minut – brambory dodají zelí krémovou texturu.
- Vyjměte z trouby a vmíchejte med.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Do horké směsi vmíchejte máslo.
- Zvyšte teplotu trouby na 180 °C.
- Na zelí v pánvi položte kolečka sladkých brambor a pomalu zalijte smetanou.
- Posypte trochou muškátového oříšku a dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Pečte 30–45 minut nebo dozlatova.
- Podávejte horké.