Gratinovaný celer se slaninou a pórkem

Gratinovaný celer se slaninou a pórkem

Krémový celerový gratin se slaninou a pórkem je lahodná příloha s nízkým obsahem sacharidů. Skvěle se hodí k pečenému masu, s kterým pak tvoří delikátní sváteční pokrm.

Ingredience

  • 1 celer
  • 2 pórky
  • 200 g slaniny nakrájené na proužky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 hrnek strouhaného sýru čedar
  • 1 lžíce čerstvé petrželky na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  2. Na pánev přidejte slaninu a opékejte asi 5 minut nebo do křupava.
  3. Slaninu přendejte na talíř a dejte stranou.
  4. Omyjte a nakrájejte pórek, přidejte jej do stejné pánve, kde jste opékali slaninu a restujte na tuku ze slaniny 5–10 minut nebo dokud nezměkne.
  5. Pokud ze slaniny nezbylo dost tuku, přidejte kousek másla.
  6. Přidejte mléko a polovinu smetany, přiveďte k varu a poté stáhněte z ohně.
  7. Do zapékací mísy dejte třetinu pórkové směsi, navrch třetinu slaniny plus třetinu sýra.
  8. Oloupejte a nakrájejte celer na plátky, poté polovinu plátků celeru položte navrch.
  9. Opakujte s dalším pórkem, slaninou, sýrem a celerem, poté přidejte zbývající sýr a smetanu.
  10. Pečte 60 minut nebo dozlatova a dokud celer nezměkne.
  11. Ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou.
Krémový celerový gratin se slaninou a pórkem v zapékací míse.
www.mygorgeousrecipes.com

Těstovinová jídla jsou na přípravu jednoduché a lze je upravit s nejrůznějšími surovinami, které máte doma k dispozici. Skvěle se do zapékání hodí sýr, uzeniny, zelenina ale třeba i houby. Vybrali jsme pro vás i další skvělé recepty na zapečené těstoviny v několika variantách.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.