Krémový celerový gratin se slaninou a pórkem je lahodná příloha s nízkým obsahem sacharidů. Skvěle se hodí k pečenému masu, s kterým pak tvoří delikátní sváteční pokrm.
Ingredience
- 1 celer
- 2 pórky
- 200 g slaniny nakrájené na proužky
- 200 ml plnotučného mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 hrnek strouhaného sýru čedar
- 1 lžíce čerstvé petrželky na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Na pánev přidejte slaninu a opékejte asi 5 minut nebo do křupava.
- Slaninu přendejte na talíř a dejte stranou.
- Omyjte a nakrájejte pórek, přidejte jej do stejné pánve, kde jste opékali slaninu a restujte na tuku ze slaniny 5–10 minut nebo dokud nezměkne.
- Pokud ze slaniny nezbylo dost tuku, přidejte kousek másla.
- Přidejte mléko a polovinu smetany, přiveďte k varu a poté stáhněte z ohně.
- Do zapékací mísy dejte třetinu pórkové směsi, navrch třetinu slaniny plus třetinu sýra.
- Oloupejte a nakrájejte celer na plátky, poté polovinu plátků celeru položte navrch.
- Opakujte s dalším pórkem, slaninou, sýrem a celerem, poté přidejte zbývající sýr a smetanu.
- Pečte 60 minut nebo dozlatova a dokud celer nezměkne.
- Ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou.
Těstovinová jídla jsou na přípravu jednoduché a lze je upravit s nejrůznějšími surovinami, které máte doma k dispozici. Skvěle se do zapékání hodí sýr, uzeniny, zelenina ale třeba i houby. Vybrali jsme pro vás i další skvělé recepty na zapečené těstoviny v několika variantách.