Gratinové brambory s kuřecím masem, pórkem a kukuřicí

Gratinové brambory s kuřecím masem, pórkem a kukuřicí
Příprava: 30 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 4

Kuře a kukuřice v lahodné smetanové omáčce z bílého vína, na tom navrstvené nakrájené brambory a sýr, a vše propečené k dokonalosti. Skvělá večeře, kterou si každý zamiluje!

Co budete potřebovat

  • 250 g vařeného kuřecího masa, nakrájeného
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky prorostlé slaniny, nakrájené na kousky
  • 1 šalotka nebo malá bílá cibule nakrájená na drobno
  • 1 velký pórek, oříznutý a nakrájený na plátky
  • 1 lžíce čerstvých lístků tymiánu nebo 1 lžička sušeného
  • 150 ml bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 200 g konzervované (scezené) nebo mražené kukuřice
  • 500 g brambor s nižším obsahem škrobu
  • 45 g čerstvě nastrouhaného parmazánu nebo čedaru
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 220°C.
  • Olivový olej rozehřejte ve velké pánvi na středním plameni (použijte pánev vhodnou do trouby).
  • Do pánve přidejte nakrájenou slaninu a za občasného míchání opékejte, dokud nezačne křupat, asi 5 minut.
  • Přidejte šalotku a restujte 2-3 minuty, dokud nezačne měknout.
  • Poté přidejte pórek, tymián a špetku soli a pepře a za občasného restujte vařte asi 5 minut.
  • Podlijte vínem a trochu zmírněte plamen.
  • Dobře promíchejte a nechte 10 minut lehce provařit.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na tloušťku asi 2-3 mm.
  • Po troškách přisypávejte mouku pórkovou směs a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Poté pomalu ve 2-3 dávkách přilévejte kuřecí vývar a vždy před přidáním dalšího vývaru promíchejte do hladka.
  • Přidejte hořčici, kukuřici a nakrájené kuřecí maso.
  • Vmíchejte polovinu smetany, dobře promícháme a poté vmíchejte zbytek smetany.
  • Dochuťte solí a pepřem podle chuti a poté vypněte oheň.
  • Plátky brambor rozložte ve vrstvě přes krémovou kuřecí omáčku, poté posypte špetkou černého pepře a strouhaným sýrem.
  • Opatrně vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut.
  • Podávejte!
Kuře a kukuřice v lahodné smetanové omáčce z bílého vína, na tom navrstvené nakrájené brambory a sýr. To vše servírované ve velké pánvi s naběračkou.
www.carriecarvalho.com

Možná se vám budou hodit naše recenze stolních trub! Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.