Kuře a kukuřice v lahodné smetanové omáčce z bílého vína, na tom navrstvené nakrájené brambory a sýr, a vše propečené k dokonalosti. Skvělá večeře, kterou si každý zamiluje!
Co budete potřebovat
- 250 g vařeného kuřecího masa, nakrájeného
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 plátky prorostlé slaniny, nakrájené na kousky
- 1 šalotka nebo malá bílá cibule nakrájená na drobno
- 1 velký pórek, oříznutý a nakrájený na plátky
- 1 lžíce čerstvých lístků tymiánu nebo 1 lžička sušeného
- 150 ml bílého vína
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml kuřecího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička dijonské hořčice
- 200 g konzervované (scezené) nebo mražené kukuřice
- 500 g brambor s nižším obsahem škrobu
- 45 g čerstvě nastrouhaného parmazánu nebo čedaru
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C.
- Olivový olej rozehřejte ve velké pánvi na středním plameni (použijte pánev vhodnou do trouby).
- Do pánve přidejte nakrájenou slaninu a za občasného míchání opékejte, dokud nezačne křupat, asi 5 minut.
- Přidejte šalotku a restujte 2-3 minuty, dokud nezačne měknout.
- Poté přidejte pórek, tymián a špetku soli a pepře a za občasného restujte vařte asi 5 minut.
- Podlijte vínem a trochu zmírněte plamen.
- Dobře promíchejte a nechte 10 minut lehce provařit.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tloušťku asi 2-3 mm.
- Po troškách přisypávejte mouku pórkovou směs a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Poté pomalu ve 2-3 dávkách přilévejte kuřecí vývar a vždy před přidáním dalšího vývaru promíchejte do hladka.
- Přidejte hořčici, kukuřici a nakrájené kuřecí maso.
- Vmíchejte polovinu smetany, dobře promícháme a poté vmíchejte zbytek smetany.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti a poté vypněte oheň.
- Plátky brambor rozložte ve vrstvě přes krémovou kuřecí omáčku, poté posypte špetkou černého pepře a strouhaným sýrem.
- Opatrně vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut.
- Podávejte!
Možná se vám budou hodit naše recenze stolních trub! Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?