Květák zapečený se šunkou a několika druhy sýra je naprostou lahůdkou! Navíc se jedná o jednoduchý pokrm s nízkým obsahem sacharidů.
INGREDIENCE
- 6 šálků syrových růžiček květáku, nakrájených na malé kousky
- 1/2 lžičky soli
- 2 šálky šunky nakrájené na kostičky
- 110 g krémového sýru
- 3/4 šálku řeckého jogurtu
- 2 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu
- 1/4 šálku na tenké plátky nakrájené jarní cibulky
- mletý černý pepř podle chuti
- 3/4 šálku strouhaného sýru čedar
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Naplňte středně velký hrnec do poloviny vodou, přidejte 1/2 lžičky soli a dejte vařit.
- Květák nakrájejte na malé růžičky, zbytek květáku vyhoďte.
- Do vroucí vody vložte kousky květáku a vařte.
- Květák nepřevařte, v troubě ještě změkne.
- Zatímco se květák vaří, nakrájejte šunku na velmi malé kostičky a nakrájejte jarní cibulku.
- Do skleněné misky dejte krémový sýr a na pár minut ho dejte změkčit do mikrovlnné trouby.
- Do změklého sýru vmíchejte řecký jogurt, parmezán a nakrájenou jarní cibulku.
- Když je květák uvařený natolik, že začne měknout, přelijte ho do cedníku umístěného ve dřezu a nechte dobře okapat (alespoň 5 minut).
- Scezený květák vložte zpět do hrnce, ve kterém jste ho vařili, a šťouchajte šťouchadlem na brambory, dokud není skoro celý rozmačkaný a nezbyde jen pár kousků.
- Vmíchejte omáčku a poté jemně vmíchejte na kostičky nakrájenou šunku.
- Dochuťte mletým černým pepřem.
- Nastříkejte zapékací misku olejem ve spreji.
- Do misky nalijte květákovou směs, rovnoměrně rozprostřete a posypte sýrem.
- Pečte 30–35 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a lehce nezhnědne a směs nezačne bublat.
- Nechte 10 minut uležet, aby se vstřebala veškerá tekutina, a poté podávejte horké.