Grilování se v posledních letech stalo velice populárním. Jedná se o společenskou událost, při které se setkávají přátelé, kolegové i celé rodiny.
Výhodou grilování je, že si každý může vybrat a přinést přesně to, na co má chuť a nemusí se řídit ostatními nebo denní nabídkou.
Zkuste si přichystat vhodné grilovací koření na každou příležitost.
Jak na chutné grilování
Grilovat je možné maso, zeleninu, sýry, různé řeznické výrobky a na své si zde i přijdou i vegetariáni.
Jídlo dělané na grilu, resp. na otevřeném ohni má svou tradiční a nezaměnitelnou chuť, které nejde docílit jinou cestou.
Aby bylo maso a další potraviny chutnější, můžeme použít nejrůznější druhy grilovacího koření.
Objevte podobné tipy
Grilovací koření pro chutné jídlo
Sůl
Sůl je jedním z nejkritičtějším a zároveň nejzákladnějším kořením. Používá se k zintenzivnění chuti, nicméně je zde velice jemná čára mezi nedosolením a přesolením. Se solí tedy opravdu opatrně.Paprika
Paprika patří mezi nejpoužívanější koření v celé kuchyni. Je to prášek vyrobený z mletých sladkých paprikových lusků, které jsou k dispozici ve sladkých, kořeněných a uzených odrůdách. Paprika má lehkou chuť, bohatou barvu a hladkou strukturu, která dodává na hloubce chuti a intenzity. Paprika se hodí do marinád, zeleninových směsí, a dokonce i na mořské plody.Česnek
Vedle soli se česnekový a cibulový prášek používá k lepší chuti a sladkosti jakékoli kořenící směsi. Od zeleniny až po mořské plody a jakýkoli druh červeného masa nebo drůbeže česnekový a cibulový prášek poskytne chuť, která je příjemná a lehká. Na druhé straně je stejně jako se solí velice snadné překořenění.Sušené bylinky
Šalvěj, rozmarýn, petržel, koriandr, bazalka a oregano jsou běžné bylinky, které jste pravděpodobně již ochutnali. I když se většinou objevují v čerstvé formě, sušené odrůdy nám umožňují smíchat je dohromady. Ujistěte se, že vaše sušené byliny jsou tak čerstvé, jak je to jen možné, protože ztrácí v průběhu času svou chuť.Mimo výše zmíněné koření, máme celou řadu dalších druhů, které se ke grilování také skvěle hodí.
Nejrůznější semínka
Ano, na grilování můžete používat i nejrůznější semínka. Např. fenykl, kopr nebo sezamová semínka. Při zvýšené teplotě (na grilu) se semínka roztáhnou, rozehřejí a pustí chuť.
Kurkuma
Kurkuma je určitě v první desítce nejpoužívanějších koření. Má živou oranžovou barvu, bohatou a lehkou příchuť, která dodává ráz bez přemáhání jakéhokoliv jídla, zejména kuřete. Je členem rodiny zázvoru a je běžnou složkou ve směsích koření z Karibiku, Indie, Indonésie a Středního východu. Kurkuma se bude nejlépe hodit právě pro tyto kuchyně.
Chilli
Ne všechny chilli prášky a jsou stejné. Ve skutečnosti existuje celá řada různých odrůd pocházejících z různých druhů sušených paprik, z nichž každá přináší svou vlastní úroveň pálivosti a chuti. Od klasického pepře až po pepř kajenský pepř, obvykle jde o dlouhou cestu pokud to samozřejmě není nejmírnější forma nejběžněji známá jen jako jen chilli.
Kořenící směsi
Výše byly popsány syrové typy koření. V závislosti na požadované chuti je možné je různě míchat a tím docílit vlastního receptu na grilovací koření.
Vlastní grilovací koření se bude lišit dle typu masa, nebo výsledného pokrmu.
Vlastní směs koření na grilování si můžeme namíchat z již namletého koření, nebo si ji sami nadrtit v silnější pevnější misce.
Pokud si rozhodnete směs na grilování již koupit. Pozorně čtěte její obsah. Silně se nedoporučují směsi s vysokým podílem soli.
Pokud máte alergii na lepek i pro vás existují varianty kořenících směsí na grilování bez lepku.