Tento delikátní recept na grilované maso z mořských korýšů vytvoří skvělý předkrm pro každou speciální příležitost. Maso přelité jemnou, ale výraznou omáčkou, máslem z mořských řas a nakládaným fenyklem, který dodává pokrmu šmrnc a skvěle ladí se silnou rybí omáčkou.
Co budeme potřebovat
- 12 langust (uvařených ocasů)
- Olivový olej
- Sůl
Na nakládaný fenykl
- Fenykl
- 100 ml bílého vína
- 100 ml bílého vinného octa
- 50 ml vody
- 50 g cukru
- Lžička tymiánu
- Lžička soli
Na omáčku
- Cibule (nakrájená)
- 2 celerové tyčinky (nakrájené)
- Fenykl
- 3 stroužky česneku
- 4 snítky tymiánu
- Bobkový list
- Badyán
- Lžička rajčatového protlaku
- 75 ml brandy
- 250 ml bílého vína
- 250 g rajčat
- 2 l rybího vývaru
Na podmáslí
- 100 ml podmáslí
- Lžička citronové šťávy
- Lžička citronové kůry
- Sůl
- Pepř
Na máslo z mořských řas
- 250 g másla
- 2 listy mořské řasy nori
Postup
- Začneme přípravou nakládaného fenyklu
- Odstraníme a uschováme vršky fenyklu, poté cibulku nakrájíme na tenké plátky
- Fenykl dochutíme solí a necháme 30 minut odležet
- Mezitím si připravíme lák, tím že v hrnci smícháme bílé vín, ocet, cukr, tymián a vod
- Směs přivedeme k varu, a jakmile se vaří, sundáme hrnec z plotny
- Z plátků fenyklu omyjeme sůl a pečlivě je osušíme kuchyňskou utěrkou
- Vložíme do nádoby nebo sklenice a přelijeme ho teplým lákem
- Přikryjeme a necháme plátky se nakládat alespoň 3 hodiny
- Kousky langust pečeme v troubě 20 minut dozlatova
- Mezitím na pánvi orestujeme cibuli, celer, fenykl a česnek, poté přidáme bylinky a badyán
- Do pánve přidáme rajčatový protlak a necháme 2 minuty vařit
- Do pánve nalijeme brandy s bílým vínem, přidejte rajčata a dalších 10 minut vaříme
- Do pánve přidáme vývar a vše přivedeme k varu
- Poté mírně snížíme teplotu a vaříme dalších 30 minut
- Pánev sundáme z plotny a necháme 15 minut odpočívat
- Směs přecedíme přes sítko do čistého hrnce a zahříváme, dokud se nezmění na hustou omáčku
- Dochutíme a poté pánev sundáme z plotny a udržujeme v teple, dokud nebudeme langustu servírovat
- Na máslo si v kuchyňském robotu nameleme řasu nori, dokud se nevytvoří jemný prášek
- Změklé máslo si vyšleháme, dokud nebude krémové a a poté vmícháme mořskou řasou
- Máslo odložíme na chladné místo, dokud nebude potřeba
- Pro podmáslí smícháme dohromady mléko a citronovou šťávu s kůrou, dokud se dobře nespojí
- Podle chuti dosolíme a v případě potřeby přidáme více citronové šťávy
- Na plotnu postavíme pánev a rozpálíme jí na vysokou teplotu, dokud nebude horká, poté langusty, ochutíme solí a trochou oleje a vložíme do pánve
- Grilujeme je asi 1 minutu, dokud na jedné straně nezkaramelizují
- Poté je vyndáme z pánve a potřeme je máslem z mořských řas
- Chceme-li grilovanou langustu podávat, potřeme každý talíř trochou podmáslí a lžičkou omáčky
- Na střed talíře naaranžujeme velkou porci nakládaného fenyklu a navrch dáme grilované langusty a odloženou fenyklovou nať