Vepřová krkovice se dá buď opékat, nebo grilovat. Maso bude zvenku lehce připálené a uvnitř křehké. A omáčka bude dokonale kyselo-sladká, pikantní a slaná. Jinými slovy, nemůžete udělat nic víc, aby tento recept na grilovanou krkovičku z vepřového masa byl lepší.
Co budeme potřebovat
- 70 ml rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce šťávy z 1 limetky
- 1,5 kg vepřové krkovice (bůčku nebo plece, nakrájené na kostky)
- 200 g tamarindu (nebo směsi rýžového cukru a třtinového cukru v poměru 1:1)
- 1 chilli paprička (nakrájená na tenké plátky)
Postup
- V malé míse smíchejte rybí omáčku, sójovou omáčku, 3 lžíce třtinového cukru a limetkovou šťávu.
- Vložte vepřovou krkovičku do marinády a promíchejte, aby se rovnoměrně pokryla.
- Zakryjte, dejte do lednice a nechte marinovat alespoň přes noc, až 2 dny.
- Tamarind nebo jeho náhražku vložte do malé misky a přidejte 1 lžíci rybí omáčky a cukr spolu s nakrájenými chilli papričkami a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Vyjměte krkovici z marinády a osušte papírovou utěrkou.
- Kousky masa grilujte na nepřímém ohni v zakrytém grilu, dokud maso nezměkne a povrch nezuhelnatí, asi 45 minut.
- Případně položte vepřovou krkovici na alobalem vyložený plech na pečení, zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C, dokud nezměkne a nezhnědne, asi 45 minut.
- Nechte 20 minut odpočinout, poté nakrájejte a podávejte s tamarindovou omáčkou.
Takto upravené maso se skvěle hodí do asijských receptů, které najdete i u nás na webu. Připravte si lahodné nudle Pad Thai, Bun Cha a mnoho dalších dobrot!