Tato vepřová žebírka na americký způsob jsou pomalu pomalu grilovaná, aby byla opravdu křehká. Podávat k nim můžete zapečené brambory s modrým sýrem. To je teprve ta správná kombinace!
Co budeme potřebovat
- 2 ks vepřových žeber
- 2 plechovky coly
- 2 lžičky pražených sezamových semínek (volitelné)
Na omáčku
- 8 lžic rajčatového kečupu
- 8 lžic hnědého cukru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžička papriky
Na dip
- 300 ml polotučné zakysané smetany
- 2 lžíce majonézy
- malý svazek pažitky (nakrájený)
- 6 jarních cibulek (nakrájených na plátky)
Postup
- Rozehřejte troubu na 160 C a žebra vložte do pekáče.
- Zalijte colou a dostatečným množstvím vody, aby byla žebra pokryta, poté plech pevně přikryjte alobalem. Pečte 2–3 hodiny, v polovině otočte, a pečte dokud nejsou žebra opravdu křehká, ale nerozpadají se.
- Mezitím dejte všechny ingredience na omáčku do malého hrnce.
- Jemně zahřejte, poté nechte probublávat asi 2 minuty za stálého míchání.
- Když jsou žebra hotová, opatrně je zvedněte z pekáče a položte na kuchyňský papír, aby oschly.
- Vylijte tekutinu a plech vytřete.
- Suchá žebra vložte zpět do formy a potřete je lepkavou omáčkou z hrnce. Přikryjte a nechte marinovat alespoň 1 hodinu, ale ještě lépe až 24 hodin. V této fázi žebra lze zmrazit.
- Smíchejte ingredience na dip a ochlaďte, dokud nebudete připraveni k podávání.
- Zahřejte gril a počkejte, až plameny utichnou, nebo troubu rozehřejte na 220 C. Přidejte žebra (do pekáče, pokud používáte troubu) a pečte 20 minut, občas otočte a často podlévejte zbývající omáčkou.
- Když jsou žebra lepivá a zvenčí křupavá, nakrájejte je a servírujte.
- Pokud chcete, posypte je sezamovými semínky a na talíři zalijte zbývající lepkavou omáčkou a podávejte s pažitkovým dipem.
Další výborný způsob, jak si žebra připravit je vložit je do pomalého elektrického hrnce. V naší recezi se dozvíte, že je to všestranný pomocník do kuchyně a jak ho správně vybrat.