Jednoduché grilované špízy z krevet s marinádou z olivového oleje, česneku a čerstvých bylinek skvěle fungují jako lehká večeři či luxusní předkrm!
Co budete potřebovat
Na marinádu:
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
- kůra ze 2 citronů
- 4 nasekané stroužky česneku
- ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička oregana
- 1 lžička papriky
- ½ lžičky koriandru
- ½ lžičky vloček červeného chilli
Na krevety:
- 1 kg velkých krevet, oloupaných a bez střívek
- sůl dle chuti
Postup
- Smíchejte ingredience na marinádu v malé misce.
- Nechte si 2 polévkové lžíce marinády v samostatné misce na později.
- Krevety osušte a dochuťte solí.
- Vložte krevety do velké mísy a zalijte je marinádou.
- Promíchejte.
- Zakryjte a dejte do lednice na 20 až 30 minut (nenechávejte je tam déle).
- Napíchněte krevety na špejle (asi 4 velké krevety na špejli).
- Pokud používáte bambusové špejle, je třeba je nejprve namočit do vody alespoň na 30 minut.
- Zahřejte grilovací pánev na středně vysokém plameni, dokud nebude horká.
- Přidejte na ni špízy z krevet a opékejte z jedné strany asi 3 nebo 4 minuty.
- Otočte a grilujte další 2 až 3 minuty.
- Přeneste grilované špízy na talíř a nalijte na ně zbylou marinádou, kterou jste si předtím rezervovali.
- Přidejte kapku citronové šťávy.
- Ihned podávejte.