Vyzkoušejte náš podrobný návod, jak správně ugrilovat tuňáka. Navíc na to potřebujete kromě tuňáka pouze olej a sůl!
INGREDIENCE
- 4 steaky z tuňáka, každý o hmotnosti 170 až 225 g a tloušťce 3 až 5 cm
- řepkový nebo jiný neutrální olej
- sůl dle chuti
- mletý černý pepř (volitelné)
POSTUP
- Nastavíme všechny hořáky plynového grilu na vysokou teplotu.
- Dáme grilovací rošt na místo, zakryjeme gril a necháme 5 minut předehřát.
- Vyčistíme a naolejujeme grilovací rošt.
- Steaky z tuňáka dobře osušíme papírovými utěrkami a celé je lehce potřeme olejem.
- Těsně před grilováním steaky dochutíme solí a případně pepřem.
- Poté položíme na rozpálenou stranu grilu.
- Tuňáka grilujeme, dokud nebude první strana dobře opečená, 1 až 2 minuty.
- Pokud se ryba přilepí, zkusíme ji zespodu jemně nadzvednout pomocí tenké kovové špachtle nebo hrotů vidličky zasunuté dolů mezi grilovací rošty.
- Otočíme tuňáka a opakujeme na druhé straně.
- Pro ideální propečenost rare grilujeme rybu dostatečně dlouho, aby se opekla z každé strany, a ne déle.
- Pokud chceme mít tuňáka krásně rare, strany steaků by měly být fialové, přičemž shora a zespodu se začíná objevovat béžová barva.
- Pokud chceme, aby byly udělané trochu více, počkáme, až se objeví více béžové barvy z obou stran.
- Nedoporučujeme grilovat steaky z tuňáka nad rámec medium-rare.
- Užijte si to!