Tento recept vám od začátku do konce zabere pouhých 20 minut a výsledkem bude sladký, pikantní a šťavnatý sen! Grilovaný ananas podávejte jako snadný předkrm, přílohu nebo dezert.
Co budete potřebovat
- 1 zralý ananas
- 4 lžíce másla
- 1/3 šálku třtinového cukru
- 1/2 šálku pomerančové šťávy
- 1 lžička chilli prášku
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky černého pepře
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžíce limetkové šťávy nebo více podle chuti
Postup
- Ananas oloupejte a nakrájejte podélně na osm klínků; odstraňte jádřinec.
- Klínky ananasu vyskládejte na pečicím plech s okrajem a dejte stranou.
- V malém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo.
- Přidejte třtinový cukr a míchejte, aby se rozpustil.
- Opatrně vmíchejte pomerančovou šťávu, nechte probublat a poté přidejte chilli, sůl, pepř a hřebíček.
- Zvyšte plamen, přiveďte k varu a vařte, dokud se směs nezredukuje na asi ½ šálku a nezhoustne do řídké sirupovité konzistence.
- Sundejte z ohně a vmíchejte limetkovou šťávu.
- Nechte několik minut vychladnout a poté nalijte přibližně 2/3 polevy na ananas.
- Promíchejte.
- Zbývající polevu si nechte na potírání.
- Pokud vám poleva příliš zhoustne, vmíchejte do ní trochu vody a vraťte ji na chvíli na sporák.
- Ananas grilujte na přímém středním ohni a během toho ho polévejte vyhrazenou polevou, občas otáčejte, dokud klínky nebudou mít na některých místech zlatavě hnědé grilovací stopy, asi 7–10 minut.
- Podávejte se zbylou polevou.