Pozvědněte chřest s tímto recept na úplně jinou úroveň! Ogrilovaný chřest ozdobený balsamikovou redukcí, strouhaným parmazánem a opečenými piniovými oříšky udělá z vaší letní grilovačky naprosto luxusní záležitost, na kterou budou všichni ještě dlouho vzpomínat.
Co budete potřebovat
- 1 kg čerstvého chřestu
- 1 lžíce olivového oleje + další na pokapání
- 1 lžička mořské soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1/2 šálku balsamikové redukce
- 1/4 šálku piniových oříšků (pražených)
- čerstvě nastrouhaný parmazán
Na balsamikovou redukci:
- 1 šálek balsamikového octa
- 2 lžíce cukru nebo medu
- 1 lžička soli
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1/4 šálku studené vody
Postup
- Vařte balsamikový ocet s cukrem nebo medem a solí 10 minut, dokud se nezredukuje na polovinu.
- Kukuřičný škrob přimíchejte do studené vody a nalijte do redukovaného octa.
- Míchejte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
- Takto redukci můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 3 týdnů.
- Před použitím zahřejte a promíchejte.
- Ořízněte a vyhoďte tuhé konce chřestu.
- Pokapejte 1 lžící olivového oleje a dochuťte solí a pepřem.
- Předehřejte gril na vysokou teplotu.
- Po rozehřátí položte chřest přímo na gril.
- Grilujte 3–4 minuty z každé strany, dokud nebude uvařený, ale stále mírně křupavý.
- Pokud pracujete se silnějším chřestem, přidejte 1-2 minuty z každé strany.
- Přendejte chřest na servírovací talíř a pokapejte ho balsamikovou redukcí, následně ho posypte čerstvým parmazánem, opečenými piniovými oříšky a zakápněte olivovým olejem.
- Ihned podávejte.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty s chřestem! Máme pro vás rizoto, omáčku i salát.