Naprosto luxusní příloha ke steaku, kterou prostě musíte vyzkoušet! Chřest jednoduše ochucený solí a pepřem, který naprosto skvěle doplňuje rychlá holandská omáčka s BBQ kořením.
Co budete potřebovat
- 1 svazek chřestu (vyberte si silnější výhonky a v případě potřeby odstřihněte vláknitý konec)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ¼ lžíce soli
- ½ lžíce hrubého černého pepře
Na omáčku:
- 4 žloutky (nejlépe pokojové teploty)
- 1 lžíce šťávy z grilovaného citronu (můžete použít i běžný citron)
- ½ šálku másla, rozpuštěného
- 1 lžíce BBQ koření
Postup
- Předehřejte gril na 200 stupňů Celsia.
- Pokapejte chřest olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Chřest položte na gril kolmo k roštům (aby nepropadl) na přímý žár.
- Gril zavřete a poté grilujte 3 – 6 minut, nebo až uvidíte, že dojde ke karamelizaci.
- Chřest otočte a grilujte z druhé strany dalších 3 – 6 minut.
- Doba se bude lišit v závislosti na tom, jak je váš gril rozpálený a jak silný je váš chřest.
- Do malého hrnce nalijte vodu a dejte vařit.
- Zatímco se voda vaří, ušlehejte žloutky s citronovou šťávou ve velké nerezové míse.
- Žloutky a šťáva se spojí a uvidíte, že se objem žloutků zvětší asi o 30 až 40 procent.
- Umístěte nerezovou mísu (se směsí vaječného žloutku a citronu) nad hrnec s vroucí vodou a začněte šlehat.
- Přidejte polovinu másla a pokračujte ve šlehání, aby se zapracovalo.
- Omáčka začne houstnout.
- Pokud je voda příliš horká, žloutek začne tvořit hrudky.
- Pokud k tomu dojde, snižte plamen.
- Přidejte zbytek másla a poté přidejte BBQ koření.
- Pokračujte ve šlehání po dobu dvou minut nad hrncem s vroucí vodou.
- Omáčka zhoustne a zároveň se prohřeje.
- Grilovaný chřest podávejte spolu s omáčkou.
- Dobrou chuť!