Grilovaný kuřecí supreme s karamelizovanou šalotkou

Grilovaný kuřecí supreme s karamelizovanou šalotkou

Tato omáčka přelitá přes naše grilovaná puřecí prsa je tak dobrá, že byste jí mohli jíst samotnou jen lžící. Na pánvi orestujeme šalotku a česnek, poté na pánev nalijeme bílé víno, přidáme kuřecí vývar a smetanu a vše uvaříme do husté a krémové omáčky!

Co budeme potřebovat

  1. 4 ks kuřecích supreme prsou (s kůží a s kostí)
  2. 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  3. ½ lžičky soli
  4. ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  5. ½ citronu (nakrájený na čtyři kusy)
  6. 3 velké snítky čerstvého tymiánu (ponechané na stonku)
  7. 200 g šalotky (nakrájené na plátky)
  8. Lžíce česneku (prolisovaný)
  9. 100 ml bílého vína
  10. 500 ml kuřecího vývaru
  11. 250 ml husté smetany
  12. 4 lžíce studeného másla
  13. 2 lžíce čerstvé petrželky

Postup

  1. Pokud kuřecí prsa vyndáváme z lednice, tak je necháme ohřát na pokojovou teplotu
  2. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  3. Ve velmi velké pánvi vhodné do trouby rozehřejeme na středně vysokou teplotu se tři lžíce oleje
  4. Kuřecí supreme si osolíme a opepříme
  5. Jakmile je olej horký, přidáme čtyři kuřecí supreme kůží dolů a opékáme asi 4–5 minut z každé strany, dokud nezezlátnou
  6. Prsa otočíme kůží nahoru a přidáme kousky citronu, čerstvý tymián a 50 ml kuřecího vývaru
  7. Pánev zakryjeme a vložíme do trouby
  8. Pečeme po dobu 10-20 minut podle toho, jak jsou prsa vysoká
  9. Vnitřní teplota prsou, by se pro ideální upečení měla pohybovat okolo 70 stupňů
  10. Prsa vyndáme na talíř a volně přikryjeme potravinářskou fólií
  11. Citron vyhodíme
  12. Obsah z pánve přelijeme do mísy a dáme stranou
  13. Pánev umístíme zpět na sporák a přidáme poslední lžící oleje a stáhneme teplotu na střední
  14. Po zahřátí přidáme šalotku a česnek a vaříme asi pět minut, dokud šalotka nezačne lehce hnědnout
  15. Přidáme bílé víno a vaříme asi minutu, aby se tekutina odpařila
  16. Přidáme kuřecí vývar a obsah misky a vaříme asi 5-10 minut, aby se směs zredukovala na polovinu v hustou omáčku
  17. Přidáme smetanu a znovu vaříme asi pět minut, aby omáčka byla mírně hustá
  18. Pánev sundáme z plotny a vmícháme studené máslo, poté směs slijte přes cedník a tím odstraníme všechny pevné ingredience
  19. Do omáčky vmícháme petrželku a podáváme ke kuřecím prsou
Krásné kuřecí supreme se zeleninkou a omáčkou ze smetany.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.