Hledáte recepty na grilované kuře, ať jste připraveni na novou grilovací sezónu?
Neváhejte se inspirovat v našem článku a vychutnat si námi vybrané pochoutky.
Kuře je samo o sobě vynikající maso, a když si dáte na přípravě záležet, uvidíte, jak si pochutnáte.
Naše recepty
Jak správně grilovat kuře?
Ideální a rychlý způsob, jak připravit celé kuře je na grilu. Pokud se má pokrm povést, je nutné věnovat přípravě opravdovou péči, stejně jako správně uskladnit maso či vybrat vhodné koření. Jak na to?
Skladování masa a hygiena
Jestli existuje maso, které se opravdu rychle kazí, pak je to jednoznačně kuřecí. Balíček s masem je dobré umístit do plastového sáčku a dát na takové místo, kde se nebude dotýkat jiných potravin.
Kdykoliv připravujeme kuře, musíme po něm co nejdůkladněji omýt prkénka/řezné desky, nože, veškeré použití nádobí i pracovní desku.
To samé platí při servírování. Nikdy nesmíme používat stejný talíř, kde bylo předtím kuře v syrové podobě.
Zeleninu a ostatní rozhodně nemůžeme krájet stejným nožem, kterým jsme předtím krájeli kuřecí maso. Nezbytné je i důkladné umytí rukou v teplé mýdlové vodě, a to jak před přípravou masa, tak poté.
Rozmrazování kuřete
Maso musí být zcela rozmrzlé, nikdy není dobré grilovat jen částečně či vůbec rozmrazené maso. Důvodem je to, že maso v takovém stavu se nemůže pořádně propéct a zároveň nedojde k likvidaci nežádoucích škodlivých bakterií.
Marináda je důležitá
Pokud marinujeme maso, musíme ho nechat v lednici. Jestli budeme marinádu aplikovat až když je maso na grilu, rozhodně je potřeba ji nechat v lednici až dokud s ní nebudeme potírat maso.
Štětec či mašlovačku, která se dotkne kuřecího masa, je nutné co nejdůkladněji omýt v teplé vodě s čistícím prostředkem.
Příprava grilu
Zásadní je mít vhodně rozpálený gril. Když tomu tak nebude, pak se kuře snadno přilepí na rošt. To nehrozí při použití marinády či potření mřížky/roštu olejem. Zároveň s tím platí, že maso položené na horký gril zajistí, že se bude snáze otáčet.
Co je dobré si ještě hlídat?
- Zavírání poklopu grilu.
- Marinády rychle černají, takže je nutné maso při grilování hlídat.
- Je důležité používat nástroje určené pro grilování, aby si člověk nepopálil prsty.
- Každý by si měl pořídit teploměr na maso, aby byla možná kontrola teploty.
- Kdykoliv skončíme s grilováním musíme oškrábat grilovací mřížku a pokud možno vyčistit celý gril.