Guláš po francouzsku

Guláš po francouzsku

Když se počasí změní a zima začne přinášet chladnější teploty, je čas myslet na vydatná jídla. Klasický francouzský recept na srnčí guláš, který je navíc shodou okolností rychlý na přípravu, se k sychravému počasí skvěle hodí, stejně jako další francouzská dobrota neboli ragú připravte si naše recepty. Nejen, že se oba tyto pokrmy snadno připravují, ještě ke všemu mají nízký obsah tuku.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg srnčí plece (na kostky)
  • 150 g nahrubo nakrájené žluté cibule
  • 3 střední mrkve
  • 30 g jemně nakrájeného celeru
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžičky sušené petrželky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 5 plátků slaniny
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžička rajčatové pasty
  • 250 g nakrájených hub

Postup

  • Srnčí dejte na jednu stranu velkého pekáčku. Na opačnou stranu položte cibuli, mrkev a celer.
  • Maso a zeleninu rovnoměrně posypte solí, pepřem a sušenými bylinkami.
  • Smíchejte hovězí vývar a červené víno. Směs nalijte na maso a zeleninu. Zakryjte a nechte marinovat v lednici 8 hodin nebo až přes noc.
  • Vyjměte maso a zeleninu z marinády. Marinádu si rezervujte pro použití později v tomto receptu.
  • Do velké holandské trouby přidejte nakrájenou slaninu a opečte ji do křupava.
  • Zvěřinu osušte papírovými utěrkami. Kousky masa promícháme s moukou.
  • Maso opékejte na tuku ze slaniny dozlatova.
  • Vraťte všechno maso do hrnce. Přidejte rajčatovou pastu a vařte za stálého míchání, dokud se maso a pasta nespojí, asi 1 minutu.
  • Do hrnce přidejte houby, marinovanou zeleninu, křupavou slaninu a odloženou marinádu.
  • Směs vařte přikryté na mírnou teplotu, dokud maso a zelenina nezměknou a omáčka nezhoustne, 45 minut až 1 hodinu.

Variace
Nahraďte sušenou petrželku 2 lžícemi jemně nasekané čerstvé petrželky.
Pro česnekovou příchuť přidejte do marinády 2 lžičky mletého česneku.
Jak skladovat
Zbylý zvěřinový guláš chlaďte v zakryté nádobě po dobu až 4 dnů.
Chcete-li zmrazit, dejte zbylý guláš do vzduchotěsné mrazicí nádoby. Zmrazte až na 3 měsíce.

Bramborová kaše přelitá srnčím v omáčce.
Zdroj: midwestniceblog.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.